Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Ik beheer een forum, waar iedereen mag meediscussiëren mits men zich registreert. Enige tijd geleden heb ik echter een gebruiker gehad die ik verbannen heb van mijn forum vanwege misdragingen. Echter blijft deze persoon steeds terug komen, waarbij hij continue andere mailadressen en IP-adressen gebruikt om mijn blokkade te omzeilen. Ik heb gedreigd aangifte te doen van computervredebreuk, en nu reageert hij dat hij mij een procedure gaat aandoen omdat ik zijn grondrecht op vrije meningsuiting schend! Maar het is toch mijn forum, ik mag toch beslissen wie ik wel of niet toelaat of verwijder?
Antwoord: Inderdaad, als forum- of sitebeheerder bepaal jij de regels: wat mag er wel, wat mag niet, wat is off-topic en wanneer mogen gebruikers worden geweerd (geband). Wel is het zo dat als je je site openstelt voor anderen, je iemand niet zomaar kunt verwijderen. Hij moet wel eerst de regels overtreden hebben - of zich dermate onredelijk of hinderlijk gedragen dat van jou niet gevergd kan worden dat je zijn account handhaaft. In twijfelgevallen adviseer ik altijd om een waarschuwing te geven: als je dit nog eens doet, wordt je verwijderd. Dan heb je een duidelijke grond om die persoon uit te sluiten bij herhaling.
In het MultiMediaMachines-arrest werd bepaald dat je de gebruiker van een forum niet zomaar zonder reden kunt verwijderen. En belangrijker, als je iemand verwijdert en je meldt op het forum waarom, dan zal die reden wel moeten kloppen. In die zaak bleek de reden onjuist, en de gebande persoon kon dus eisen terug te mogen komen.
Heb je iemand uitgesloten, dan mag die persoon niet terugkeren. Je bent dus gerechtigd filters of blokkades (zoals een IP-ban) op te zetten om dit te voorkomen. Een schending van de vrije meningsuiting is dat niet: niemand heeft het recht om andermans apparatuur in te zetten om zijn mening te uiten. Censuur is dat niet: alleen de overheid kan censureren.
Praktisch gezien is het wel lastig iets te doen aan zo'n irritant figuur. Aangifte wegens computervredebreuk lijkt me kansloos: deze persoon dringt niet binnen in je forum, hij maakt 'gewoon' gebruik van je registratie- en postfaciliteiten. Een civiele procedure tegen hem zou een optie kunnen zijn, maar dan moet je wel weten waar hij woont.
Hebben jullie nog praktische tips hoe je een geband figuur permanent geband houdt?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.