@dark
Wat dingen en linkjes bij wat Mysterio al zei:
Windows: je kunt eventueel automatisch updaten uitzetten, als je op gebruik maakt van netwerken die je niet vertrouwd (openbare wifi).
Elke week komen op dinsdag-avond/nacht de updates van Microsoft beschikbaar (behalve bijzonder urgente patches); bij het uitschakelen van de auto-update, kun je dan bijv. woensdag beginnen met updaten.
virusscanner & firewall: voor het gemak kun je dit combineren in een goede Internet Security suite. Voor de gratis te gebruiken varianten hiervan, zou ik zeker naar het linkje dat Mysterio gaf kijken.
Voor de betaalde paketten:
http://security.nl/tag/av-testbrowser: voor oudere systemen is een lichte browser interessant, je zou kunnen kijken naar Google Chrome (
http://www.google.com/chrome?hl=nl), al hebben veel mensen hun twijfels bij de privacy ervan (Google = geld uit advertenties).
Firefox is veiliger te krijgen, door add-ons als Adblocker en No-script (voor de privacy: Ghostery). Houdt er rekening mee dat elke add-on de browser ‘zwaarder’ maakt.
Truecrypt: een van de meest gebruikte en een van de meest veilige encryptie-programma’s, werkt met beveiligde mappen die je als een koffer kunt openen (
http://www.truecrypt.org/). Ook Axcrypt kun je overwegen (versleuteling kan per bestand i.t.t. Truecrypt
http://www.axantum.com/axcrypt/).
Gebruik daarbij liefst een wachtwoord zin en
meer dan 20 tekens voor een sterk password. Tips:
http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/internet-en-software/veiligonline/extra-informatie/wachtwoord-onthouden/.
Encrypt iig bestanden met belangrijke info; een mp3-verzameling hoeft echt niet.
Wachtwoorden: gebruik voor
elke online dienst of programma een andere.
Back-up: zorg voor een goede backup, het is een van de belangrijkste dingen om te doen! Raakt je systeem een keer geïnfecteerd of instabiel, dan moet je snel terugkunnen naar een veilige toestand!
http://webwereld.nl/achtergrond/105566/5-tools-voor-het-backuppen-van-je-gegevens.html. Norton Ghost en Acronis True-image zijn gebruiksvriendelijke betaalde programma’s (zou je Acronis of Cobian aan willen raden).
Afhankelijk van het soort gebruik, en de mate waarin je ‘veilig’ wilt zijn deze dingen.
1 Volledige schijfencryptie van Truecrypt. Zeer goede beveiliging, maar bij het vergeten van je wachtwoord, wordt je systeem absoluut onbruikbaar.
2 Verwijder met enige regelmaat flashcookies, kijk de browserinstellingen nog ns kritisch na, idem voor Windows. En voor wat meer lucht voor t (wat oudere) systeem: haal met msconfig hetgene uit het opstartproces wat je niet altijd direct nodig hebt.
3 Echt een forse stap verder qua vaardigheden & ervaring zijn dingen als virtuele machines,
werkelijk aan de slag met Linux (in de zin van meer dan wat surfen en rondklooien) (bijv. Ubuntu heeft een groot Nederlandse forum voor hulp, en is best gebruiksvriendelijk).
En nog zo wat:
Plus 1: zou je misschien aan kunnen geven om wat voor systeem het gaat? Want ‘oud’??? is dat 3 jaar, 8 jaar ?
Plus 2: houd er rekening mee aan wie je vraagt “hoe kom ik aan een ‘top’ beveiligd systeem”. Iemand die zich fulltime professioneel bezig houdt hiermee, zal een heel ander beveiligingsniveau nastreven dan nodig zal zijn voor een ‘normale’ gebruiker. :)
(zie
http://www.security.nl/page/1/Over_ons).
Veel succes!
-edit: typo-