Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) heeft kabinet en kamerleden opgeroepen om de plannen voor een downloadverbod af te blazen. Door de introductie van een downloadverbod zou de overheid miljoenen Nederlanders criminaliseren, terwijl dit verbod niet handhaafbaar is zonder internetgebruikers te bespioneren. Ook zal het volgens BoF creativiteit niet stimuleren. "In plaats van het introduceren van dit soort repressieve maatregelen moet de contentindustrie nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen." De burgerrechtenbeweging stuurde een brief naar de Kamer, die morgen het rapport van de Commissie Gerkens en het kabinetsstandpunt hierover behandelt.
Bespioneren
"Mensen realiseren zich niet dat een downloadverbod alleen kan worden gehandhaafd door de contentindustrie alle internetverkeer af te laten te tappen. Dit is een heilloze weg. Ik hoop van harte dat deze plannen niet worden ingevoerd", zegt directeur Ot van Daalen. Het downloadverbod zou alleen werken als de Nederlandse overheid en de contentindustrie de instrumenten van een politiestaat gaan gebruiken, zo is in de brief te lezen. Eén van de instrumenten waar BoF op doelt is “Deep Packet Inspection”, zoals dat in het rapport Gerkens wordt voorgesteld. "Met andere woorden: de contentindustrie wil het hele internet aftappen om het auteursrecht te handhaven."
Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat P2P-gebruikers hun verkeer gaan versleutelen. "Het filteren van auteursrechtelijk beschermd materiaal heeft geen effect." De overheid moet internetgebruikers volgens BoF dan verplichten om hun informatie niet te versleutelen. "Alleen op die manier kan immers worden gecontroleerd of internetverkeer onrechtmatige” informatie bevat." De voorgestelde Deep Packet Inspection-techniek is alleen maar effectief als verkeer niet wordt versleuteld. Met een verbod op het gebruik van encryptie worden echter talloze andere internettoepassingen, zoals veilig emailen, Skypen, internetbankieren en online betalingen, ook onmogelijk gemaakt, want die gebruiken immers ook encryptie.
Opmerkelijk genoeg zijn het overheden zelf die miljoenen in de ontwikkeling van anti-censuursoftware investeren, terwijl deze technologie ook gebruikt zal gaan worden om filesharing-technologie meer bestand te laten zijn tegen filtering door internetproviders.
Rechten
Tevens vindt BoF dat het auteursrechtbeleid meer rekening moet houden met de belangen van de internetgebruiker. "Veel internetgebruikers vinden dat het huidige auteursrechtbeleid onvoldoende recht doet aan hun belangen. Als de overheid niet naar hen zal luisteren, loopt de Nederlandse overheid het risico dat het reeds beperkte draagvlak voor het auteursrecht geheel verdwijnt." Ook de contentindustrie krijgt ervan langs, die internetgebruikers piraten blijft noemen, in een poging om gedrag dat door een belangrijk deel als natuurlijk wordt ervaren, namelijk het delen van informatie, als crimineel te bestempelen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.