Door Anoniem:
Tja, het is wel degelijk mogelijk om te kijken of een een bestand geopend en dus bekeken is.
Met een tools als TreeSize pro is te zien wanneer een bestand voor het laatst is geopend/bekeken.
kopiëren is een andere zaak!
Kan ook in een cmd prompt met dir /ta of door gewoon rechts op een bestand te klikken en naar de eigenschappen te kijken.
Het zou me echter verbazen als Windows de "last access time" van bestanden op removable drives, en dan met name die gebaseerd op flash-geheugen (oftewel USB memory sticks), daadwerkelijk op
de stick aanpast - dit omdat flash-geheugencellen meestal maar ca. 10000 x zijn te wijzigen (en dan stuk gaan). Ik zou dit echt heel slecht vinden.
Laat je niet verwarren door wat je ziet in Windows, bekend is dat Microsoft dit soort informatie lang in het geheugen cached voordat dit daadwerkelijk naar de drive geschreven wordt (als dat al gebeurt; ik kan me herinneren dat de last access time van files op write-protected floppies schijnbaar wel wijzigde als je ze opende, maar die info werd natuurlijk niet echt naar de floppy geschreven).
Die write-behind-caching geldt in elk geval voor vaste drives omdat het risico dat iemand die eruit trekt, klein is. Uit
http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/fsutil_behavior.mspx?mfr=trueThe Last Access Time on disk is not always current. This lag occurs because NTFS delays writing the Last Access Time to disk when users or programs perform read-only operations on a file or folder, such as listing the folder's contents or reading (but not changing) a file in the folder. If the Last Access Time is kept current on disk for read operations, all read operations become write operations, which impacts NTFS performance.
Note that file-based queries of Last Access Time are accurate even if all on-disk values are not current. NTFS returns the correct value on queries because the accurate value is stored in memory.
Interessant is ook dat Uwe Sieber (in deze page:
http://www.uwe-sieber.de/usbstick_e.html) schrijft:
Actually I've never seen XP writing a last access time to an USB drive.
Verder spelen nog een aantal factoren: werden de bestanden daadwerkelijk direct
geopend vanaf de USB-drive? Bij het gebruik van een kopieerprogramma (zoals xcopy, of grafisch in verkenner)
hoeft dit niet het geval te zijn (maar een aktieve on-access virusscanner zou daarbij best wel eens roet in het eten kunnen gooien).
Ten slotte is er nog een manier om het updaten van de last access time uit te zetten, maar voor zover bekend werkt dat alleen op NTFS drives (en niet op FAT). Zie
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc959914.aspx.
Ik heb even wat gespeeld met een FAT-formatted USB stick en hierop leken na kopiëren van files naar m'n HDD de last access dates (op FAT wordt van "last access" sowieso alleen de datum opgeslagen) van de bestanden op die stick
wel te zijn geupdate, maar ik zou meer tijd moeten nemen om dit zorgvuldig te testen.
Nog wat factoren: misschien had de memory-stick wel een write-protect schakelaar en stond deze aan. Ook kan er een ander besturingssysteem zijn gebruikt om de bestanden te kopiëren. Ten slotte zou de aktie door iemand met kennis van forensische zaken gedaan kunnen zijn, bijv. door op sector-niveau een image van de stick te maken.
Tenzij de last access date van de gevoelige bestanden van of na de vinddatum van de stick is, weet je niet zeker of iemand die gekopieerd heeft. Uit het feit dat bekend is dat het om gegevens van 3000 mensen gaat weet je zeker dat iemand het bijbehorende bestand geopend heeft en dus net zo makkelijk elders gesaved en/of geprint kan hebben, dus we hebben het wat dat betreft over een non-discussie.
Interessant blijft of de last-access-dat van bestanden op een USB memory stick
ooit wijzigt door welke handeling dan ook. Kan iemand mij daarover meer zekerheid geven (onderbouwd met feiten)?