Na twee uitgebreide tests die de effectiviteit van virusscanners in de "echte wereld" beoordeelden, is nu de systeembelasting aan de tand gevoeld, want anti-virus software die het systeem onwerkbaar traag maakt is zinloos. De door het Oostenrijkse AV-Comparatives uitgevoerde test keek naar de prestaties van virusscanners bij het kopiëren, archiveren, uitpakken en downloaden van bestanden, encoderen en transcoderen en het installeren, verwijderen en starten van applicaties. De test werd uitgevoerd op een Intel Core 2 Duo E8300 machine met 2GB geheugen en een SATAII harde schijf, waar Windows XP met Service Pack 3 op draaide. Voor elke test werd de harde schijf gedefragmenteerd.
Het on-access / real-time scanner onderdeel van een virusscanner draait continu in de achtergrond en scant alle geopende bestanden. Dit kan het systeem zwaar belasten. Daarnaast moeten virusscanners ook "diep" in het systeem actief zijn, om processen te scannen die al tijdens het opstarten actief zijn, om zo bijvoorbeeld rootkits en andere malware te detecteren. Dit kan ervoor zorgen dat systemen trager opstarten, wat gebruikers weer irriteert. Die schakelen vervolgens belangrijke onderdelen of zelfs de virusscanner in z'n geheel uit. "Daarom is het belangrijk dat virusscanners niet alleen goede detectie en bescherming tegen malware bieden, maar dat het ook niet de systeemprestaties vermindert of gebruikers irriteert", zegt Andreas Clementi van AV-Comparatives.
Resultaten
De tester waarschuwt dat nieuwe virusscanners oudere systemen vaak onwerkbaar traag maken. Daarom doen gebruikers er verstandig aan om meer geheugen te installeren, ervoor te zorgen dat er slechts één virusscanner draait, onnodige software wordt verwijderd en men regelmatig de harde schijf defragmenteert. De tests laten zien dat er met name bij de eerste keer uitvoeren van een actie, zoals het openen of kopiëren van een bestand, grote verschillen tussen de pakketten zitten. Bij het herhaaldelijk uitvoeren van de acties worden de prestaties ook beter.
De beste scanner is Avira, dat nipt Kingsoft, F-Secure, Sophos en Kaspersky weet voor te blijven. Deze programma's veroorzaken vertragingen van tussen de 0% en 25% op het testsysteem. Dat geldt ook voor Microsoft, Avast, Symantec, ESET en McAfee, die elk een Advanced+ beoordeling haalden. De middenmoot wordt ingenomen door Norman, AVG, BitDefender en G Data, goed voor een Advanced classificering, terwijl eScan en Trustport hekkensluiters zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.