De Amerikaanse overheid heeft onbedoeld Chinese hackers geholpen met het hacken van Google, dat zegt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier. "Om aan de huiszoekingsbevelen van de overheid te voldoen, voegde Google een backdoor aan Gmail-accounts toe. Deze feature hebben de Chinese hackers misbruikt om toegang te krijgen." Volgens Schneier is het systeem van Google niet uniek en geven democratische landen over de hele wereld hun politie nieuwe mogelijkheden om internetgebruikers af te tappen en af te luisteren. In veel gevallen moeten telecomproviders daarvoor hun diensten en producten aanpassen. Ook de bewaarplicht is zo'n maatregel die bedrijven verplicht om informatie over hun klanten op te slaan.
"Dit soort systemen nodigt uit tot misbruik", aldus Schneier. Hij wijst naar het illegaal aftappen van telefoons door de FBI. "Internet surveillance en controle zal niet anders zijn." Officieel misbruik door de overheid is al erg genoeg, maar over het "onofficiële gebruik" maakt Schneier zich meer zorgen. "Elk toezichts- en controlesysteem moet zelf beveiligd zijn. Een infrastructuur die bevorderlijk voor surveillance en controle is, nodigt surveillance en controle uit, zowel door de mensen van wie je het wel en van wie je het niet verwacht."
Politiestaat
In dit geval wisten Chinese hackers het toegangssysteem te kraken dat Google van de Amerikaanse overheid moest aanbrengen. Schneier vraagt zich dan ook af waarom mensen denken dat criminelen dit soort systemen niet voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken. "Waarom denkt iedereen dat alleen geautoriseerde wetshandhavers internetgegevens kunnen verzamelen of telefoongesprekken kunnen afluisteren?" Er zijn volgens de Schneier voldoende voorbeelden van misbruik van dit soort systemen. Systemen die ook worden geëxporteerd naar landen als Iran en China. "Amerikaanse bedrijven hebben de elektronische politiestaat van China helpen bouwen. Vorig jaar was het de anonimiteit van Twitter die de levens van Iraanse dissidenten redde, anonimiteit die veel landen willen elimineren."
En het probleem zal zich niet zelf oplossen en elk jaar verschijnt er meer internetcensuur en controle. Niet alleen in landen als China en Iran, maar ook vrije westerse landen. Schneier waarschuwt dat zulke controle iedereen minder veilig maakt. "Of de afluisteraars nu de goeden of de slechten zijn, dit soort systemen brengt ons allemaal in gevaar." Communicatiesystemen waar afluisteren standaard niet mogelijk is, zijn veiliger dan systemen waar dit wel zit ingebouwd. "En het is slechte burgerlijke hygiëne om technologieën te ontwikkelen die ooit kunnen worden gebruikt bij het faciliteren van een politiestaat."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.