Door Anoniem: *) NAT wil zeggen "Network Address Translation". Daarbij wordt een intern adres naar een extern adres vertaald. En in principe 1-op-1. Dat wil dus zeggen dat je extern evenveel IP adressen nodig hebt als dat je intern gebruikt om mee naar buiten te gaan.
Dat is onjuist, en, belangrijker, verwarrend voor de gemiddelde lezer.
Het is onjuist dat NAT persee betekent dat interne IP adressen 1-op-1 naar evenveel externe IP-adressen vertaald zouden moeten worden; het stelt alleen dat er iets gebeurt met IP-adressen (zie
http://en.wikipedia.org/wiki/Network_Address_Translation). Bijv. als je een aantal interne PC's hebt die nooit tegelijkertijd met dezelfde externe IP-adressen communiceren volstaat het vervangen van meerdere interne IP-adressen door 1 publiek IP afzenderadres.
Er ontstaat pas een probleem als twee of meer interne machines (natuurlijk met verschillende IP adressen), min of meer tegelijkertijd via een strikte NAT router pakketten sturen naar 1 remote IP adres op dezelfde destination port, en daarbij toevallig (of opzettelijk) allen gebruik maken van dezelfde source port: in dat geval weet de NAT router niet naar welke interne PC hij retourpakketten (indien van toepassing) terug moet sturen. Iimmers, elke "verbinding" wordt gekarakteriseerd door 4 items: source- en destination adressen alsmede source en destination ports. Alleen als die situatie zich kan voordoen heb je een aanvullende oplossing nodig.
Die oplossing
zou kunnen bestaan uit het vertalen van evenveel LAN naar WAN adressen, maar in de praktijk wordt NAT bijna altijd gecombineerd met port translation, en heet dan
network masquerading. Formeel heb je gelijk dat je zo'n device een PAT router zou moeten noemen, maar in de volksmond heet dit zo'n ding nou eenmaal een "NAT router" (wellicht omdat de meeste mensen het concept van een IP-adres nog wel begrijpen, maar poortnummers veel minder).
Daarnaast heeft PAT [Bitwiper: in de volksmond bekend als een NAT- of broadband router] als nadeel dat je bij problemen die door je provider worden gemeld, je niet (gemakkelijk) kunt achterhalen welke machine in je huis is besmet. De speeldingen van je kinderen of misschien toch die machine waar je je boekhouding en je bankzaken op doet?
Wat een onzinnig argument. Laten we vooral NAT-routers (of whatever je die dingen wilt noemen) afschaffen en elke thuis-PC een uniek IPv6 adres geven. Daarna laten we het aan de gebruikers over om die dingen zodanig te configureren dat de rest van het internet niet op die PC's naar binnen wandelt maar ze wel, liefst zonder wachtwoorden, onderling bestanden en printers kunnen delen. Dat gaat een stuk minder zombies opleveren (not).
Als je op een direct op internet aangesloten computer XP probeert te installeren is de kans groot dat die PC al gecompromitteerd is voordat je de eerste SP's en patches kunt downloaden...
Wijzigingen 3 feb 00:49: in mijn eerste reactie claimde ik dat PAT alleen
Port Translation zou betekenen. Ik heb het nog eens nagelezen, dat heb ik fout, mijn excuses (weer wat geleerd!). Met de A uit PAT wordt, in tegenstelling tot wat ik tot nu toe aannam, niet naar het poort
nummer maar naar het
IP-adres verwezen. Met PAT wordt dus zowel NAT als PT bedoeld, ook wel bekend als NAPT. Daarom heb ik mijn reactie aangepast.