Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Een half jaar geleden ben ik gescheiden. Toen ik nog samenwoonde met mijn man (ondertussen ex dus), las hij altijd mijn mails en de sms-berichten in mijn mobiele telefoon. Nu woon ik ergens anders, maar hij gaat daar vrolijk mee door en vertelt dingen die hij daarin leest door aan collega's en vrienden. Mag dat zomaar?
Antwoord: Nee, dat mag zeker niet zomaar. Andermans mail lezen is strafbaar, omdat je daarbij computervredebreuk pleegt. Je moet immers een wachtwoord invoeren dat niet van jou is, en of je dat nou geraden hebt, gebruteforced of van een geel briefje gelezen, het is en blijft binnendringen in een computersysteem en daarmee strafbaar. Voor sms-berichten ligt het denk ik iets anders, als je zonder pincode in die telefoon kunt dan vermoed ik dat dat geen "binnendringen" is in de telefoon. Het gebruik van andermans pincode valt onder het gebruik van een valse sleutel.
Voor de periode binnen het huwelijk twijfel ik ook. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, dan is het niet strafbaar om het gemeenschappelijk eigendom te gebruiken. Wel kan het een inbreuk op de privacy van je vrouw zijn, ook in het huwelijk heb je enige privacy. Niet heel veel lijkt me, je bent tenslotte getrouwd omdat je alles met elkaar wilt delen. Dan moet je niet gek opkijken als je partner in een laatje snuffelt, je papieren dossiers doorbladert of in je Hotmail account kijkt.
Hoe dan ook moet dat na de scheiding ophouden, er is dan geen enkele grond meer om dit snuffelen nog te kunnen rechtvaardigen. Zeker niet nu de inhoud wordt doorgebriefd aan derden. Dat zal al heel snel smaad zijn, want dat doorvertellen gebeurt vast niet omdat die ex je graag in een positief daglicht wil zetten.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.