De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gaat Google helpen bij het analyseren van de Chinese hackeraanval die in december plaatsvond. Het doel van de samenwerking is om Google en diens gebruikers beter tegen hackers te beschermen. Beide partijen willen niet op de overeenkomst reageren, waarvan de details nog in de maak zijn, zo meldt de Washington Post. Al vrij gauw na de aanvallen werd de NSA door Google benaderd, maar het uitwerken van de 'deal' neemt weken in beslag. Het zou voor de zoekgigant de eerste officiële samenwerking met de NSA zijn. Het gaat niet om de dader van de aanvallen te achterhalen, maar het aanscherpen van de beveiliging van Google's netwerk. De inlichtingendienst zal onder andere naar lekken in zowel software als hardware zoeken en berekenen tot wat de vijand in staat is. Daarbij baseert de NSA zich deels op aanvallen die het eerder heeft waargenomen.
Volgens anonieme bronnen zorgt de samenwerking ervoor dat beide organisaties belangrijke informatie kunnen uitwisselen, zonder dat dit in strijd met het beleid van de zoekgigant is of dat bestaande privacywetgeving wordt geschonden. De overeenkomst betekent niet dat de NSA toegang tot zoekopdrachten of e-mailaccounts van gebruikers krijgt. Nationale Inlichtingen-directeur Dennis C. Blair noemde de aanvallen op Google een 'wake-up call'. Cyberspace is volgens hem niet te beschermen als de overheid, Amerikaanse bedrijven en internationale partners niet samenwerken.
Wantrouwen
Bedrijven zijn echter huiverig voor samenwerking met de overheid, omdat ze die niet vertrouwen. Er wordt zowel gevreesd voor bedrijfsgeheimen als de continue monitoring van gesprekken en andere communicatie. Volgens Ellen McCarthy van de Intelligence and National Security Alliance, een organisatie die samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven nastreeft, is de cruciale vraag in hoeverre het Amerikaanse publiek de samenwerking tussen Google en de NSA accepteert.
"Ik verwacht veel protesten van mensen die fel gekant zijn tegen alles wat met de NSA te maken heeft", zegt beveiligingsexpert Richard Bejtlich. Toch kan de samenwerking gunstig voor gebruikers van Google uitpakken. "Het bureau met de beste mogelijkheden om het land te beschermen, lijdt omdat het zowel geheim als machtig is, twee eigenschappen die het nodig heeft om effectief te zijn. Het publiek en beleidsmakers wantrouwen (terecht) geheime en machtige organisaties", merkt Bejtlich op. Als de NSA deze perceptie kan veranderen, zijn ze volgens de expert beter in staat om de Amerikaanse belangen te beschermen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.