Nu de Amerikaanse NSA en Google samenwerken om de recente Chinese hackeraanval te onderzoeken, is ook weer de vraag opgedoken in hoeverre Chinese computers en apparatuur wel te vertrouwen zijn. In 2008 maakten zowel de FBI als een Amerikaans beveiligingsbedrijf zich zorgen over vermoedelijke achterdeurtjes in uit China afkomstige routers. En onlangs waarschuwde de Britse inlichtingendienst MI5 voor Chinese relatiegeschenken zoals USB-sticks, die Trojaanse paarden bevatten.
"Als deze verhalen waar zijn, waarom zou de Chinese overheid dan hier stoppen? Jaarlijks wordt er voor miljarden aan in China gefabriceerde USB-sticks, computers, harde schijven en camera's uitgegeven. Waarom niet standaard alle firmware van beveiligingslekken voorzien? Het is niet lastig, sterker nog, het is eenvoudig", zegt Steven Vaughan-Nichols. "Niet alleen zijn backdoors eenvoudig te maken, het uitvoeren van een automatische controle op interessante woorden, zelfs in terabytes aan documenten, vereist slechts een paar servers. Google doet het immers ook elke dag, met veel meer gegevens dan een dergelijk plot ooit zou ontdekken."
Cyberspionage
Bedrijven die voor de Chinese autoriteiten interessante informatie hebben, moeten zich volgens Vaughan-Nichols dan ook afvragen of ze nog wel Chinese computerapparatuur willen blijven gebruiken. "Totdat het probleem met Chinese cyberspionage duidelijk is, kan ik het aanschaffen en gebruiken van hardware die tegen me werkt niet rechtvaardigen. Als je er een minuutje over nadenkt, denk ik dat je het met me eens bent."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.