Een kleine half miljoen Nederlanders wil niet in het elektronisch patiënten dossier (EPD) van minister Ab Klink worden opgenomen. Uit cijfers die De Pers bij het ministerie van Volksgezondheid opvroeg, blijkt dat er inmiddels 462.000 bezwaren zijn binnengekomen. Een stijging van 40% ten opzichte van begin vorig jaar, toen de teller op 330.000 bleef steken. Volgens voorstanders zou het EPD medische missers moeten voorkomen en levens redden, maar dat is nooit bewezen. "De gedachte dat je veel levens redt is niet onderbouwd en dat geloven we ook niet", zegt senator Heleen Dupuis (VVD), vicevoorzitter van de Eerste Kamer- commissie voor Volksgezondheid. Ze noemt het EPD "een zee van ellende, megalomaan en een overtrokken prestigeproject."
Dupuis ziet het voorstel niet door de Eerste Kamer komen. "Ik heb de indruk dat alleen het CDA voor is. Maar zelfs die twijfelen." Op negen december hield de Eerste Kamer een besloten expertbijeenkomst over het elektronisch patiëntendossier, waarvan nu het verslag online is verschenen.
EPD-trein
Ondanks de kritische houding gaat minister Klink onverstoord verder. Inmiddels is er van ruim 1,3 miljoen mensen een dossier aangemaakt. Dat is vrijwillig gedaan door zorgleveranciers zoals ziekenhuizen en apotheken. Als de Eerste Kamer voor het EPD stemt, moet iedere zorgverlener verplicht zijn patiëntengegevens beschikbaar maken voor het EPD. Naast de weinige animo binnen de medische wereld, spelen ook andere bezwaren zoals veiligheid, privacy, juridische zaken en financiën een rol.
Zo werd de UZI-pas die toegang tot het EPD geeft vorig jaar gekraakt. Inmiddels worden beter beveiligde passen uitgegeven, maar blijven ook de oude kaarten geldig. Dupuis vraagt zich af waarom de EPD-trein zo snel voort dendert. "Er is helemaal geen haast en als de Eerste Kamer straks niet instemt, is het een enorme verspilling van belastinggeld."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.