Met het "graaien" naar gegevens van de Culemborgse Courant toont Justitie het gevaar van de bewaarplicht, aldus burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). Naar aanleiding van rellen rond oud en nieuw in Culemborg wilde het Openbaar Ministerie de verkeersgegevens van alle bezoekers tussen 1 en 4 januari. "Pas voortaan dus op als je naar een controversieel nieuwsbericht surft: voordat je het weet snuffelt Justitie door je verplicht bewaarde internetgegevens", zegt Axel Arnbak van BoF.
Schuldig
Volgens de Culemborgse Courant gooit Justitie een sleepnet uit en bekijkt vervolgens wat de vangst is. "Dat gaat veel te ver", aldus uitgever Koninklijke BDU. Voor het oppakken van de relschoppers vindt Justitie het blijkbaar noodzakelijk precies te achterhalen wie de website van de lokale krant heeft gelezen, op welk tijdstip dit gebeurde en wie erop gereageerd hebben.
Het OM baseert de vordering op artikel 126n van het Wetboek van Strafvordering, maar de uitgever wijst op de toelichting bij dit artikel. Daarin maakt het Kabinet duidelijk dat deze bepaling niet voor zogenaamde fishing expeditions is bedoeld, terwijl dat precies is wat Justitie doet en waar het zich vaker schuldig aan maakt.
Bewaarplicht
Door de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens is de Internet Service Provider (ISP) van de Culemborgse Courant verplicht om de verkeersgegevens van iedereen die de site bezoekt te bewaren. "Anno 2010 kan Justitie dus precies te weten komen wie een bepaald nieuwsbericht heeft gelezen", stelt Arnbak. De privacywaakhond vindt het goed dat de uitgever de verkeersgegevens niet verstrekt. "Maar als Justitie doorzet kan zij de ISP van de krant straffen met een geldboete van 16.750 euro of zelfs een gevangenisstraf van twee jaar. Het is dus van groot belang om nu hard aan de bel te trekken, voordat dit de normale gang van zaken wordt. Want het is niet gezegd dat andere nieuwssites of blogs hun rug net zo recht durven te houden."
Update 17/2 11:45
Axel Arnbank laat in een reactie weten dat hij ten onrechte lijkt te stellen dat webhosting providers onder de bewaarplicht vallen. Het artikel op de website van Bits of Freedom is inmiddels aangepast. Webhosting providers zijn namelijk niet verplicht om verkeersgegevens te bewaren op grond van de Telecommunicatiewet.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.