image

Zeus bot plundert spaarrekening van verzekeraar

woensdag 17 februari 2010, 12:14 door Redactie, 4 reacties

Een berucht Trojaans paard heeft de complete spaarrekening van een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij geplunderd. United Shortline Insurance (USI) ontdekte hoe de Zeus bot 110.000 euro van de spaarrekening naar de betaalrekening overmaakte, om het bedrag vervolgens in verschillende transacties naar katvangers over te maken. Deze personen stellen hun rekening ter beschikking aan cybercriminelen en moeten het gestorte geld opnemen. Via betaaldiensten als Western Union moet men de buit naar de criminelen overmaken, waarbij men als beloning een percentage van het geld mag houden.

De bank waar USI zaken doet, vereist een gebruikersnaam en wachtwoord om op de rekening in te loggen. Soms registreert de bank de computer, bijvoorbeeld als er vanaf een onbekende locatie wordt ingelogd. De klant moet dan verschillende vragen juist beantwoorden. De vragen waren geen probleem voor de bankrovers. "De bank vertelde dat degene die deze transacties deed de vragen succesvol wist te beantwoorden", zegt president Louis Schillinger. "Ze hadden zeer gedetailleerde informatie. De dieven wisten onze patronen, onze wachtwoorden, de meisjesnaam van mijn moeder, favoriete sportteam. En al deze informatie heb ik niet eens opgeschreven."

Zeus
Inmiddels heeft het bedrijf ongeveer de helft van het gestolen bedrag terug weten te krijgen, maar volgens Schillinger zijn zowel zijn onderneming als bank nog steeds geschrokken. De bank gaat nu uitzoeken hoe het dit soort aanvallen in de toekomst kan voorkomen. Gisteren werd bekend dat Zeus tot de allergrootste botnets van 2009 behoorde. Het gaat hier niet om één botnet, maar om losse, kleine netwerken, die allemaal door andere cybercriminelen worden beheerd.

Reacties (4)
17-02-2010, 13:52 door Anoniem
Mooi toch hoe je met socialnetworksites aan informatie kunt komen als je opzoek bent naar achtergronden van werknemers ;-)
Bewustwording is stap één in beveiliging.
17-02-2010, 14:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-02-2010, 18:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-02-2010, 19:44 door spatieman
beveiligen kost geld.
dus laat die rekening maar leeg stelen, de verzekering betaald wel..
zullen ze gedacht hebben..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.