Het door de Spaanse autoriteiten ontmantelde mega-botnet heeft ook in Nederland tienduizenden slachtoffers gemaakt. In totaal waren 12,7 miljoen computers onderdeel van het Mariposa-botnet, Spaans voor vlinder. De malware verspreidde zich via USB-sticks, P2P-netwerken en Instant Messaging.
Microsoft zag de bot voor het eerst in november 2008 verschijnen, maar het aantal infecties nam vanaf augustus sterk toe. De softwaregigant besloot daarom de malware aan de Malicious Software Removal Tool (MSRT) toe te voegen. Tussen januari en februari van dit jaar verwijderde de gratis tool de malware van meer dan 1 miljoen machines. In Nederland ging het om ruim 25.000 computers.
De meeste geïnfecteerde PC's stonden in de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Frankrijk en Mexico. Rimecud, zoals Microsoft de malware noemt, was in 190 landen actief. Onderzoekers vonden de persoonlijke gegevens van 800.000 gebruikers, zoals inloggegevens voor e-mailwachtwoorden, internetbankieren en bedrijfsnetwerken.
Schade
Het onderzoek is nog in volle gang, maar volgens Panda Security schat dat de schade door de fraude, financiële diefstal, dataverlies en schoonmaken in de miljoenen euro's loopt.
Vrijuit
Het is goed mogelijk dat de drie aangehouden verdachten nooit de binnenkant van de gevangenis zullen zien. Spanje beschikt namelijk niet over de vereiste wetgeving. "Het is bijna onmogelijk om in Spanje voor dit soort misdrijven de gevangenis in te gaan, waar gevangenisstraf alleen voor ernstige misdrijven is", zegt kapitein Cesar Lorenzana van de Guardia Civil. "In Spanje is het geen misdrijf om een botnet te hebben, te beheren of malware te verspreiden. Zelfs als we kunnen bewijzen dat ze een botnet gebruikten, moeten we ook bewijzen dat ze identiteiten en andere zaken stalen, en dat is waar we ons nu op richten."
Ook Juan Santana, CEO van Panda Security, denkt niet dat het trio een celstraf zal krijgen, maar hoopt dat beleidsmakers nu strengere straffen voor computercriminaliteit zullen invoeren. "Ik denk niet dat deze gasten naar de gevangenis zullen gaan, zeker omdat het de eerst keer is dat ze een misdrijf begaan", aldus Santana. Volgens de beveiliger zijn hackers in veel landen niet bang om te worden gepakt, aangezien ze toch geen celstraf krijgen. "De voordelen wegen nu zwaarder dan de risico's."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.