Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Een bedrijf heeft via automatische incasso geld van mijn rekening geboekt, maar ik heb dat bedrijf nooit gemachtigd om dit te doen. Ik heb de bank gebeld, maar die kunnen/willen mij niet uitleggen hoe dit kan gebeuren. Ik moet het maar terugdraaien zeggen ze en daarmee zou de kous af moeten zijn. Het bedrijf weigert ook nadere inlichtingen te geven. Wat kan ik doen?
Antwoord: Een automatische incasso is een betaalconstructie die de banken met het bedrijf Currence hebben opgezet. Het is dus een private oplossing en geen wettelijk voorgeschreven mechanisme. Daardoor is het wat lastig om hier een juridisch antwoord op te geven.
De afspraken tussen Currence en de banken bevatten de verplichting voor incassanten om te zorgen voor een schriftelijke machtiging voordat er éénmalig of automatisch geïncasseerd mag worden. En daarmee wordt echt papier bedoeld: een via internet gegeven machtiging is niet geldig. (Wat niet wil zeggen dat je iets mag bestellen, via een internetmachtiging betalen en dan na ontvangst gauw de machtiging intrekken; je hebt besteld en je moet betalen.)
Als er onterecht gemachtigd is, dan kun je via de bank de incasso laten terugstorten. Het is inderdaad wat raar dat het zo werkt, maar dit heeft te maken met de hoeveelheid machtigingen. Een bank kan niet bij elke machtiging vooraf controleren of deze terecht is, en vertrouwt er dus op dat klanten zelf aan de bel trekken als dat niet zo blijkt te zijn. Klagen bij de bank of bij Currence helpt wel: als er te veel klachten komen dan wordt zo'n bedrijf haar contract opgezegd en mogen ze geen incasso meer doen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.