image

Duitsers hebben meeste privacy ter wereld

woensdag 10 maart 2010, 11:50 door Redactie, 3 reacties

Wie privacy belangrijk vindt kan beter naar Duitsland, Zwitserland of Argentinië emigreren, zo blijkt uit de "Data Protection Heat Map" van onderzoeksbureau Forrester. De drie landen hebben als enige ter wereld een zeer strenge privacywetgeving. Nederland en de meeste andere Europese landen zitten een niveau lager, maar beschikken wel over privacywetgeving. Forrester publiceerde de map zodat consumenten en bedrijven weten waar ze mee te maken krijgen als ze hun gegevens aan de "cloud" toevertrouwen. Data kan daardoor in landen terechtkomen die het niet zo nauw nemen met de privacy.

Google bewaart bijvoorbeeld alle gegevens zowel in Europa als de Verenigde Staten. De VS nemen het helemaal niet zo nauw met privacy, zo blijkt uit de Forrester map. Qua privacywetgeving zit het op hetzelfde niveau als Rusland en Columbia. Vanwege surveillance door de overheid krijgt het machtigste land ter wereld dezelfde waarschuwing als China, Thailand en Singapore.

Reacties (3)
10-03-2010, 13:27 door Anoniem
Da's het officiele verhaal. Hoe dat in de praktijk uitpakt kan natuurlijk heel anders zijn: in Nederland wordt steeds meer informatie gekoppeld en verzameld. Ook als het onwetig is zoals die kentekenscanners. Er staat dan bij Forrester wel dat er een club is die de wetten "enforced", maar in de praktijk merk je er niks van. Ik denk dat je in landen waar de overheid een grote puinzooi is effectief meer privacy hebt omdat ze daar domweg niet in staat zijn de informatie te betrouwbaar verzamelen.

Of gaat het hier alleen om de situatie voor bedrijven en telt de overheid niet mee?
10-03-2010, 13:47 door Erwtensoep
Dat de wetgeving op privacy gebied beter is wel nog niets zeggen over privacy zelf, volgens een ander rapport over de mate van politiestaat is Duitsland juist een van de ergsten:
http://www.wilderssecurity.com/showthread.php?t=267095
Overigens een interessant rapport om te lezen.
11-03-2010, 14:23 door Anoniem
Door Erwtensoep: Dat de wetgeving op privacy gebied beter is wel nog niets zeggen over privacy zelf, volgens een ander rapport over de mate van politiestaat is Duitsland juist een van de ergsten:
http://www.wilderssecurity.com/showthread.php?t=267095
Overigens een interessant rapport om te lezen.
Ik heb je link bekeken. Ze hebben 51 staten onderzocht, die ze verschillende scores hebben gegeven. Ze hebben een kaartje waarin die scores met kleuren zijn aangegeven, met de volgende omschrijvingen:
For the first time, we are using a top ranking color of black, for any nation achieving a score of 4.0 or greater.
Nations depicted in Red are advanced electronic police states, with an average rank of 3.0 to 3.99
Nations depicted in Orange are strongly developing electronic police states, with an average rank of 2.5 to 2.99
Nations depicted in Yellow are lagging (but still developing) electronic police states, with an average rank of 2.0 to 2.49
Nations depicted in green are states that seem to be going toward the electronic police state model, but not as quickly.
Dat betekent dat ze zeggen dat kennelijk elk onderzocht land een politiestaat is of bezig is er een te worden, zelfs de landen waar het goed gaat bewegen zich volgens hun in die richting. Werkelijk? Is er geen enkel onderzocht land waar het de goede kant opgaat of stabiel is? Helaas vermelden ze de scores van eerdere jaren niet, dus ik kan niet controleren of dat inderdaad de trend is. Rangnummers van vorig jaar staan er wel, maar dat geeft een relatieve volgorde aan dus dat beantwoordt de vraag niet. Dit maakt me een tikje wantrouwig naar de kwaliteit van dit rapport, het leest alsof ze willen dat het alleen maar slecht kan zijn.

Overigens is het bij Forrester al helemaal niet duidelijk hoe ze precies aan de kleurtjes in hun kaart gekomen zijn, tenminste niet voor iemand die niet bereid is de twee rapporten van elk $499 aan te schaffen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.