image

Terreuralarm Nederland blijft beperkt

woensdag 7 april 2010, 09:49 door Redactie, 5 reacties

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is gering, maar ook niet helemaal uit te sluiten, zo heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) laten weten. Halverwege december verlaagde hij het dreigingsniveau voor Nederland van substantieel naar beperkt en dat blijft zo. Vanwege de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en de mogelijk daaruit voortvloeiende veranderingen in de politieke machtsverhoudingen, bestaat er een zeker risico op politiek gemotiveerd geweld. Dat schrijft minister Hirsch Ballin van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag aan de Tweede Kamer in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.

Jihadistisch internet
In de brief wordt ook over "Jihadistisch internet" gesproken. De groepen die zich online begeven noemen Nederland alleen in "afgeleide zin". Toch is het radicaal islamitische discours op het Nederlandstalige internet wel degelijk in beweging, aldus de Minister. Het jihadistische vertaalbureau ‘At-Tibyan Nederland’ (‘De verduidelijking’) had tussen september 2009 en februari 2010 een nieuwe, in de Verenigde Staten geregistreerde website voor een bepaalde periode online.

Op de nieuwe website werd bijna dagelijks nieuw audio- en videomateriaal geplaatst, afkomstig van mediaorganisaties gelieerd aan al Qa’ida, maar ook in het Nederlands vertaalde literatuur, strijdliederen en preken van radicale geestelijken. Ook stond in deze periode de radicale geestelijke al-Awlaki op meerdere
Nederlandse webfora in de belangstelling, waaronder op Marokko.nl. Daar werden de berichten overigens verwijderd. "De online-populariteit van al-Awlaki op Islamitische jongerenfora markeert de actieve verspreiding van niet-Arabischtalige, veelal Engelstalige, jihadistische geschriften of preken op het internet", besluit Hirsch Ballin.

Reacties (5)
07-04-2010, 11:29 door spatieman
de enige terreur die er is, is die van de overheid zelf.
07-04-2010, 11:47 door Anoniem
A-Men
07-04-2010, 12:01 door Anoniem
"Terreuralarm Nederland blijft beperkt"

Dit soort termen zeggen me helemaal niets. Maar wellicht is dat ook de bedoeling.
07-04-2010, 12:18 door Above
Door spatieman: de enige terreur die er is, is die van de overheid zelf.

Kan het niet mooier zeggen :-)
07-04-2010, 13:59 door SirDice
De kans op een terroristische aanslag in Nederland is gering, maar ook niet helemaal uit te sluiten, zo heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) laten weten.
Je kunt het nooit uit sluiten. Tenzij we allemaal zo'n mindreader chip ingeplant krijgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.