Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Laatst ontdekte ik een security vulnerability in een applicatie die ik veel gebruik. De leverancier zit gewoon in Nederland, dus ik dacht hem gewoon te mailen om hem te tippen over de fout. Maar een vriend zei dat ik dat absoluut niet moet doen: hij kan me dan aanklagen wegens computervredebreuk! Is dat echt zo?
Antwoord: Vorig jaar beantwoordde ik een vergelijkbare vraag, maar ik krijg deze vraag zo vaak dat ik er toch nog een keer op terug wil komen.
Het "opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen" in een computersysteem of -netwerk is strafbaar, ongeacht of je daar nu een beveiliging bij doorbreekt of een truc uithaalt of welke manier je dan ook gebruikt. Wie dus gaat zoeken naar fouten in andermans computersysteem, kan zich schuldig maken aan computervredebreuk. Een applicatie op je eigen computer hacken valt daar niet onder, op je eigen PC kun je niet binnendringen. Bij een webapplicatie zou men in theorie kunnen zeggen dat je binnendrong op de webserver, omdat je jezelf privileges geeft of het systeem dingen laat doen waarvoor het niet bedoeld is.
De wet kent formeel geen onderscheid tussen whitehat en blackhat als het gaat om binnendringen. Maar in de praktijk zie ik het niet snel gebeuren dat een bedrijf je aanklaagt omdat je een fout hebt ontdekt en die netjes rapporteert. In een rechtszaak van afgelopen januari had iemand ontdekt dat een e-learning systeem een fout had. Hier werd de leverancier zelfs zo kwaad dat hij een rechtszaak aanspande. Maar de rechter wees de eis af: "Om te beginnen is voldoende aannemelijk dat in dit geval sprake is van een goedbedoelde en onschuldige actie van de werknemer van Handyman, juist gericht op het behartigen van het belang van [de eiser] die dit zeer wel zó kon begrijpen en er zó ook profijt van had kunnen hebben."
Bij een goedbedoelde poging om een toevallig ontdekte fout te melden, zie ik dan ook geen aanleiding voor aangifte of strafvervolging. Maar wat ik vaak zie, is mensen die welbewust aan allerlei knoppen op websites gaan draaien en dat gaan rondtetteren op allerlei fora. Ik kan me voorstellen dat bedrijven daar kwaad om worden. Ook taalgebruik als "ik heb een fout ontdekt, ik ga de fout publiceren tenzij je binnen een dag reageert en natuurlijk een leuke beloning hebt ;)" kan echt niet door de beugel (ik citeer uit een mail van een klant).
Security research is prima, maar houd het professioneel en ga niet ongevraagd zoeken naar fouten tenzij je een goed verhaal hebt waarom je onderzoek in het algemeen belang is. En daarbij zou ik dan eigenlijk altijd verwachten dat je meerdere sites onderzoekt en niet één bedrijf.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.