De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft vorig jaar een aantal concrete spionageactiviteiten van andere landen in Nederland beëindigd, zo laat de dienst in het jaarverslag weten. "Door het uitwisselen van gegevens met buitenlandse collegadiensten is voorkomen dat enkele inlichtingenofficieren Nederland of andere landen konden binnenreizen." Verder heeft de AIVD instanties geïnformeerd die een (potentieel) doelwit zijn van inlichtingenactiviteiten, zoals departementen, gemeenten, internationale organisaties, bedrijven en wetenschappelijke instellingen.
Volgens Gerard Bouman, hoofd van de AIVD, is het een uitdaging om ontwikkelingen zoals het gebruik van biometrische gegevens, encryptie en cyberaanvallen, bij te houden. "Deze technologische wedloop zal de komende jaren de nodige investeringen vergen om de operationele slagkracht op peil te houden."
Digitale spionage
In het rapport waarschuwt de dienst ook voor de toenemende dreiging van digitale spionage. Steeds vaker proberen Inlichtingendiensten via technische wegen op afstand informatie te onderscheppen. "Bijzonder kwetsbaar is in dit verband telecommunicatieverkeer, dat onderschept kan worden. Ook gevoelige gegevens op computersystemen zijn kwetsbaar vanwege de toenemende verwevenheid en complexiteit van de systemen en de koppeling met dataopslagsystemen."
Verder brengen ook het uitbesteden van activiteiten als systeem- en serverbeheer, datawarehousing en gegevensverwerking aan (buitenlandse) private partijen spionagerisico’s met zich mee. De AIVD nam vorig jaar meerdere digitale aanvallen vanuit verschillende landen waar, die tegen Nederland waren gericht. De aanvallen hebben een steeds gerichter en specifieker karakter. "Vooral overheidssectoren en het bedrijfsleven zijn doelwit van digitale spionage."
De aanvallen vinden voornamelijk plaats door middel van e-mailberichten met een besmette bijlage, waarin een Trojaans paard verstopt zit. Aanvallers zouden eerst uitgebreid onderzoek naar het doelwit verrichten, om vervolgens met de verworven kennis een authentiek en persoonlijk ogende e-mail samen te stellen. Verder worden ook besmette websites, harde schijven, USB-sticks, cd's of dvd's door de aanvallers ingezet.
Waarschuwen
Vorig jaar heeft de AIVD ook de adviesrol verbreed die het rond informatiebeveiliging heeft. De verbrede adviesrol heeft zich vooral gericht op veilig bellen, de veilige werkplek op kantoor en thuiswerken op het niveau Departementaal Vertrouwelijk. De dienst waarschuwt verder voor de hack van versleuteld GSM-verkeer door hackers. "Daardoor wordt binnen afzienbare tijd het afuisteren van gsm-verkeer op grote schaal praktisch uitvoerbaar."
Ook werkt de AIVD aan nieuwe beveiligingsproducten. Zo is de ontwikkeling van een nieuwe overheidscryptochip afgerond, waardoor leveranciers in de komende jaren deze chip kunnen gebruiken in producten voor de beveiliging van de opslag en communicatie van zeer geheime informatie. Verder is op het gebied
van encryptie in 2009 begonnen om de CryptoGuard (een apparaat dat IP-verkeer vercijfert en dat binnen de overheid wordt gebruikt voor de versleuteling van informatie) geschikt te maken voor hogere niveaus van rubricering.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.