De medische apparaten waar wereldwijd miljoenen mensen van afhankelijk zijn, zoals pacemakers, insulinepompjes en monitoringsystemen, zijn niet goed beschermd tegen hackers. Toch is deze apparatuur steeds vaker met allerlei netwerken verbonden en daarbij is niet aan de beveiliging gedacht. "Dat betekent dat deze kleine computers zijn te hacken, te bespioneren en zelfs op afstand zijn te crashen, net als met je desktop PC...alleen zijn dit keer de gevolgen levensbedreigend", zegt Kurt Stammberger van Mocana. Het bedrijf biedt beveiligingsoplossingen voor zorgaanbieders en medische apparatuur.
In het verleden is vaker aangetoond dat de beveiliging van medische apparatuur te wensen overlaat. Aanvallers zouden pacemakers kunnen uitschakelen en zelfs kunstmatige ledematen kunnen overnemen.
Encryptie
Stammberger pleit daarom voor twee dingen. Ten eerste moeten ziekenhuizen beter samenwerken, zodat ze alleen apparatuur aanschaffen die beveiligd is. Ten tweede moeten leveranciers van dit soort apparatuur de verantwoordelijkheid nemen door hun producten beter te beveiligen. Het gaat dan om zaken als encryptie, authenticatie en andere beveiligingsmaatregelen, zaken die op het internet vrij gewoon zijn.
"Het wordt dat tijd dat medische professionals en consumenten een soort gelijk beveiligingsniveau vereisen voor de elektronische apparaten die we in ons lichaam stoppen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.