Sinds 11 september zijn er weinig grote terroristische aanslagen gepleegd, wat doet vermoeden dat de aanval negen jaar geleden ons veiliger heeft gemaakt, maar is dat wel zo? Volgens beveiligingsgoeroe Bruce Schneier zijn er drie redenen waarom het de laatste tijd relatief stil is. Ten eerste zijn er helemaal niet zo veel terroristen. De tweede reden is dat het uitvoeren van een terroristische aanslag niet zo eenvoudig is als films en televisieseries ons doen geloven. Als laatste hebben terroristische aanslagen ook als functie om het thuisfront te imponeren. Elf september heeft de lat van hoe een spectaculaire aanval er uit moet zien vrij hoog gelegd.
Toch wil dat nog niet zeggen dat 11 september ons veiliger heeft gemaakt. "Een aantal gebeurtenissen voor, tijdens en na 11 september, heeft bijgedragen aan een omgeving waarin een bepaalde groep terroristen lowbudget aanvallen niet zo zinnig vond. In dat licht zijn we dus misschien veiliger geworden", aldus Schneier. Hij waarschuwt dat we ook met de risico's rekening moeten houden, zoals toegenomen politierechten, de NSA die Amerikaanse burgers bespioneert en de Amerikaanse overheid die steeds vaker de wet negeert.
Risico
Uiteindelijk doet het er niet toe of 11 september ons wel of niet veiliger heeft gemaakt, gaat Schneier verder. De kans op een aanval is zo klein, dat het niet veel zin heeft om je hier zorgen over te maken. Eerder liet John Mueller al zien dat het risico van terrorisme net zo groot is als het gebruik van huishoudelijke apparaten, waar jaarlijks in de VS tweehonderd mensen bij om het leven komen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.