Banken vertellen klanten geen aangifte te doen als ze door creditcardfraude zijn getroffen, waardoor de werkelijke schade van cybercrime onder de pet blijft. Dagblad De Pers komt met een verhaal over de schade van cybercrime, waarbij het de eeuwige mythe doorgeeft dat er met cybercrime meer geld wordt verdiend dan met de drugshandel. Een broodje aap dat al in 2007 werd ontkracht.
Toch stelt de krant dat de banksector als de dood is om de schade van digitale bankfraude naar buiten te brengen. Een bewuste actie om te voorkomen dat consumenten het vertrouwen in het betalingssysteem verliezen. "Daarom doen ze maar alsof hun systemen te vertrouwen zijn", zegt Arjan de Landgraaf. Volgens hem wegen de voordelen van digitaal betalen en bankieren op tegen de nadelen. "Tenminste tot nu toe."
Schade
Op vragen van De Pers over de schade van creditcardfraude en wat het kost om cybercrime op te lossen krijgt de krant geen antwoord. Binnenlandse Zaken weet niet wat het opsporen van phishers, skimmers en hackers kost. De banken willen de schade van creditcardfraude niet verklappen, maar zeggen dat het geen groot probleem is.
Ook duikt het internationaal recherchebureau Ultrascan weer op. Dit keer is het niet Frank Engelsman, maar Max Becker. Becker is CTO van Ultrascan Knowledge Process Outsourcing, een dochteronderneming van Ultrascan. Volgens hem is het online aanbod van Nederlandse creditcards al sinds 2007 zeer stabiel.
Prioriteit
Niemand lijkt echter de werkelijke omvang van het probleem te weten. "‘We doen ons uiterste best en werken goed samen met de banken. Maar ons bureau vertegenwoordigt de zes zuidelijke politieregio’s in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De andere twintig politieregio’s werken niet samen, dus een totaaloverzicht is er niet. Digitale fraude is de misdaad van de toekomst, maar staat binnen Nederland niet hoog geprioriteerd. Dat levert weleens frictie op", zegt Noud van Dijk, coördinator van het interregionaal bureau Geld- en Waardeverkeer (IBGW) van de politie.
De meldplicht zou mogelijk meer inzicht in de schade kunnen geven, maar door de val van het kabinet is het de vraag of die er komt. Daarnaast kan ook de invoering van een meldplicht niet voor een totaalbeeld zorgen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.