image

"Microsoft moet Internet Explorer 6 dumpen"

dinsdag 18 mei 2010, 13:28 door Redactie, 8 reacties

Microsoft probeert gebruikers van Internet Explorer 6 via een grappige campagne tot upgraden over te halen, maar als de softwaregigant echt iets wil veranderen, dumpt het de negen jaar oude browser. Steeds meer websites stoppen de ondersteuning van IE6, maar genoeg ontwikkelaars houden er nog rekening mee. Met name omdat veel bedrijven de bejaarde browser blijven gebruiken. Die willen niet upgraden, omdat interne applicaties er nog op draaien en overstappen geld kost. Daarnaast blijft Microsoft de browser tot juli 2014 ondersteunen.

"De hele internetgemeenschap lijdt hieronder", zegt Peter Bright van Ars Technica. De browser zou kwetsbaarder voor misbruik via exploits en social engineering aanvallen zijn. Als Microsoft echt iets wil veranderen, stopt het met IE6 in de komende maanden, aldus Bright. Firefox 3 verscheen op 17 juni 2008 en de ondersteuning stopte op 30 maart van dit jaar. Het aantal Firefox 3 gebruikers daalde daarna snel. In het geval van Google Chrome vindt het updaten geheel automatisch plaats.

Office
De strategie van Microsoft is dan ook niet meer van deze tijd, merkt Bright op. Anders zou het IE8 standaard maken en deze browser uitfaseren als in 2012 IE9 verschijnt. Volgens Microsoft is het niet haar taak om gebruikers tot upgraden te dwingen, waarbij het de browser als Office behandelt. "Maar het is geen Office", zegt Bright. Office wordt gebruikt voor het maken van content, waarbij een nieuwe versie voor compatibiliteitsproblemen kan zorgen. Een browser maakt niets, het wordt alleen gebruikt voor het bekijken van content.

Afschieten
Wat het upgraden betreft, Service Pack 2 voor Windows XP was ook een grote update, maar werd wel opgedrongen. Bedrijven konden alleen op ondersteuning rekenen als ze naar SP2 zouden upgraden. In juli wordt SP3 verplicht, waardoor bedrijven geen andere keuze hebben dan te upgraden. Microsoft moet dan ook door de zure appel heen bijten en accepteren dat IE geen Office is en het ook zo behandelen.

"Microsoft had IE6 al heel lang geleden moeten afschieten, en het falen van het bedrijf dit te doen, heeft de ontwikkeling en groei van het web geremd", zegt Bright. Het mag dan te laat zijn om het IE6-debacle te redden, dat wil nog niet zeggen dat het ook zo in toekomst moet gaan.

Reacties (8)
18-05-2010, 13:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-05-2010, 15:21 door Anoniem
als microschoften nou eens Internet Explorer COMPLEET dumpen, zou hun waarderings gehalte omhoogschietten.

+1 FireFox +1 Google Chrome
18-05-2010, 17:00 door P5ycH0
Microsoft moet gewoon webkit gaan gebruiken. Dan hebben we drie grote partijen die aan webkit werken. Google, MS & Apple.
18-05-2010, 17:14 door SirDice
Door P5ycH0: Microsoft moet gewoon webkit gaan gebruiken. Dan hebben we drie grote partijen die aan webkit werken. Google, MS & Apple.
En een (1) bug in WebKit die dan voor ongelooflijke ellende kan zorgen.
18-05-2010, 18:09 door Dev_Null
"De hele internetgemeenschap lijdt hieronder", zegt Peter Bright van Ars Technica.
Ik heb er geen last van, en ik ben ook benieuwd op welke cijfers en onderzoeken dit soort losse uitspraken gebaseerd zijn.
Dhr Bright zal wel gefinancierd worden door Redmond, of meedoen aan een anti IE6 paniekzaai campagne.

De browser zou kwetsbaarder voor misbruik .............social engineering aanvallen zijn
Weet die man wel waar hij inhoudelijke over praat. Volgens mijn definitie had "social enginering" te maken met menselijk oplichten, belazeren of falen en niets met (browser)techniek.

De strategie van Microsoft is dan ook niet meer van deze tijd, merkt Bright op.
Nope maar dat past mooi bij de kwaliteit van hun software... :-)

Wat het upgraden betreft, Service Pack 2 voor Windows XP was ook een grote update, maar werd wel opgedrongen. Bedrijven konden alleen op ondersteuning rekenen als ze naar SP2 zouden upgraden. In juli wordt SP3 verplicht, waardoor bedrijven geen andere keuze hebben dan te upgraden
So much voor keuze vrijheid van je door jouw gekozen leverancier. Mijn vermoeden is dat er in hogere versie van IE (X>6) ook meer remote controle mechanismes / backdoors door Microsoft zijn ingebakken. Hierdoor kunnen ZIJ hun wurggreep op JOUW hardware en software verder kunnen verstevigen en je nog verder naar hun pijpen laten dansen, until eternity ;-)

IE6 to the max:
Ik kan me ook heel goed voorstellen dat er nog mensen zijn die werken met oudere versies van Windows (95,98,Me, 2000) waarbij IE6 het maximaal haalbare level browser was op dat bewuste MS-operating system.
Deze mensen zitten niet te wachten op een verplichte update van IE browser => nieuw MS operating system => verplichte aanschaf nieuwe hardware.
18-05-2010, 23:34 door Anoniem
"Grappige" campagne. Ik zie de grap niet echt, eerder een slechte vergelijking.

Maar goed, ook al is het met IE8 iets beter gesteld dan met IE6 en IE7 (want ja, ook versie 7 heeft té veel problemen), het blijft altijd een kreupele browser. Ik denk niet dat er ook maar één layout-techniek bestaat waar je geen fix of hack nodig hebt voor IE. Standaard als ik uberhaupt over een web-gerelateerde techniek lees, staat er wel ergens "Of course this won't work in Internet Explorer, so [...]".
19-05-2010, 10:00 door rsterenb
"De hele internetgemeenschap lijdt hieronder", zegt Peter Bright van Ars Technica.
Ik heb er geen last van, en ik ben ook benieuwd op welke cijfers en onderzoeken dit soort losse uitspraken gebaseerd zijn.
Dhr Bright zal wel gefinancierd worden door Redmond, of meedoen aan een anti IE6 paniekzaai campagne.

'Lijden' is misschien een wat groot woord, maar ik denk dat de bedoeling goed is. Doordat de browsers van MS zich pas na IE6 steeds meer aan standaarden houden, veiliger zijn geworden etc, moeten webdevelopers daar steeds rekening mee houden. Dat zorgt ervoor dat het bouwen van een website meer tijd en dus meer geld kost. Ondanks dat we dagelijks geld uitgeven is het niet ieders grootste liefhebberij dus gaat dat ten koste van een goed werkende website. Ik heb geen cijfers nodig om dit te kunnen verzinnen. Dus, ja: we hebben er met z'n allen last van dat IE6 niet gewoon wordt uitgefaseerd.

IE6 to the max:
Ik kan me ook heel goed voorstellen dat er nog mensen zijn die werken met oudere versies van Windows (95,98,Me, 2000) waarbij IE6 het maximaal haalbare level browser was op dat bewuste MS-operating system.
Deze mensen zitten niet te wachten op een verplichte update van IE browser => nieuw MS operating system => verplichte aanschaf nieuwe hardware.

Sorry, als je nog met 9x, ME, 2000 werkt, dan ben je naar mijn idee alleen al vanwege beveiliging, niet eens vanwege een webbrowser, echt aan vernieuwing toe.
19-05-2010, 10:54 door Anoniem
"Ik kan me ook heel goed voorstellen dat er nog mensen zijn die werken met oudere versies van Windows (95,98,Me, 2000) waarbij IE6 het maximaal haalbare level browser was op dat bewuste MS-operating system. "

Dan stap je over op een alternatieve browser! zo wie zo geen overbodige luxe als je het mij vraagt.

"Doordat de browsers van MS zich pas na IE6 steeds meer aan standaarden houden, veiliger zijn geworden etc, moeten webdevelopers daar steeds rekening mee houden. Dat zorgt ervoor dat het bouwen van een website meer tijd en dus meer geld kost."
Dat niet alleen, bepaalde technieken zijn gewoon compleet niet mogelijk!

Geld is voor mij geen probleem, daar reken je extra voor :-)
Maar dat iets wat er prachtig uit ziet in Firefox, Opera of Safari. NAAR DE ****** WORD GEHOLPEN DOOR EEN STUK SCHROOT UIT HET JAAR NULL. DAT MAAKT MIJ ALS PURIST TOCH ECHT PISNIJDIG.
En dan alleen omdat MS IE6 niet wil dumpen.

Overigens ben ik al gestopt met de ondersteuning van IE6 (enkel basis weergaven moet goed zijn, progressive enhancement).
IE7 nog maar heel minimaal.

IE9 gaat het eindelijk is goed doen, hopen dat ze het dan ook fatsoenlijk blijven onderhouden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.