XS4ALL heeft het vijfde deel in de reeks The Next Ten Years uitgebracht, genaamd Wie is U? Identiteit, privacy & politiek. De serie belicht hoe technologische en maatschappelijke ontwikkelingen op elkaar inwerken, en zo onze wereld veranderen. Het gaat onder andere over de gevolgen van de digitalisering op onze (ervaring van) privacy en onze identiteit.
Het idee voor dit boek ontstond in het datacentrum van XS4ALL, waar genodigden hun visie op privacy met elkaar deelden. Die visies hebben auteurs Egbert Dommering, Bart Jacobs, Karin Spaink en Dirk van Weelden geïnspireerd tot het schrijven van vijf essays, die onder hoofdredactie van Karin Spaink zijn gebundeld. Zij beschrijft in Wie is U? de sociale geschiedenis van de telefoon, die ons overal vergezeld. Wat doet dit met ons gevoel voor privacy en met de publieke en politieke ruimte? Is het niet vreemd dat een paar bedrijven kunnen vaststellen wat wel en niet geoorloofd is in dit nieuwe maatschappelijke platform?
Onbetaalde arbeid
Dirk van Weelden beschrijft hoe privacy een pasmunt is geworden: wie informatie over zichzelf prijsgeeft, ontvangt in ruil daarvoor meer – en beter – op maat gesneden informatie terug. Maar informatie die we onbewust achterlaten, zoals ons surf- en klikgedrag, blijkt ook te worden vastgelegd en benut. Is het geen beklemmend idee, vraagt Van Weelden zich af dat alles wat we online doen door bedrijven wordt uitgebaat en bijna verwordt tot onbetaalde arbeid?
Egbert Dommering schetst in welke mate technologie tot onze natuurlijke habitat is geworden. Wie zouden we nog zijn zonder internet? De kieswijzer moet ons vertellen op welke partij we moeten stemmen, Google Maps of TomTom vertellen ons waar we zijn en hoe we kunnen komen waar we willen wezen, zoekmachines moeten het antwoord op onze vragen geven.
Privacy
Als laatste rekent Bart Jacobs af met een groot misverstand over privacy (‘we zetten toch zélf alles op Hyves en Facebook?’) door te wijzen op het verschil tussen vrijwillig verstrekte informatie enerzijds en afgedwongen informatie anderzijds. Maar zelfs bij vrijwillig verstrekte informatie weten we eigenlijk niet goed wat anderen ermee doen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.