image

Insider steelt 275.000 euro van werkgever

zondag 30 mei 2010, 12:33 door Redactie, 0 reacties

Een werkneemster van een Nieuw-Zeelands textielbedrijf heeft via inloggegevens van internetbankieren en vervalste paspoorten 275.000 euro van haar werkgever gestolen. In totaal waren drie mensen bij de fraude betrokken, die twee jaar geleden plaatsvond en begon toen de vrouw bij het bedrijf werd aangenomen. Ze werkte er als credit controller. Na twee maanden liet ze een 40-jarige IT-consultant binnen, die een handleiding met de wachtwoorden van het bedrijf kopieerde. Daarna kwam de man regelmatig binnen en gebruikte de computer van de financial controller om toegang tot de bankrekeningen van het bedrijf te krijgen.

Internetverbinding
Eind 2006 maakte de man in een weekend bijna 300.000 euro over naar verschillende valse rekeningen, die door een derde crimineel waren geopend. Hiervoor waren valse paspoorten en verzekeringscertificaten gebruikt. De overboekingen werden vermomd als betalingen voor koeriersbedrijf DHL. De maandag na het weekend was de internetverbinding van het bedrijf kapotgemaakt.

In eerste instantie leek het om een ongeluk door een aannemer te gaan, maar de politie ontdekte later dat er opzet in het spel was. De boekhouders van het bedrijf ontdekten hierdoor pas na drie dagen de transacties. De vrouw werd hierop ontslagen en het trio ondervraagd door politie. De acties binnen het bedrijf waren allemaal via camera vastgelegd.

Fraude
Toch was dit niet het einde van de fraude. De twee mannen gebruikten de kennis van de ontslagen vrouwelijke medewerker om bij het bedrijf in te breken en de creditcardgegevens van klanten te stelen. Vervolgens werden er allemaal aankopen bij niet bestaande bedrijven gedaan. Een paar weken later wist het tweetal weer in te beken en herhaalde de zwendel.

Het bedrijf kon niet geloven dat de vrouw onderdeel van een criminele operatie was. "Ik denk dat ik karakters goed kan inschatten. Ze was een pro en je voelt je dan ook verraden", zegt financial controller Ian Moorhouse. De beveiliging van het bedrijf is inmiddels aangescherpt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.