image

Microsoft tegen Google: Wij zijn wel veilig

woensdag 2 juni 2010, 10:39 door Redactie, 11 reacties

Het Windows-verbod van Google is niet gebaseerd op feiten, zo laat Microsoft in een reactie op het nieuws van gisteren weten. Toen maakte de zoekgigant bekend dat het vanwege veiligheidsredenen ging overstappen op Mac OS X en Linux. De aanval eind vorig jaar van vermoedelijk Chinese hackers, zou de schuld van het onveilige Windows zijn. Een bewering die niet door de feiten wordt gestaafd, aldus Microsoft's Brandon LeBlanc. Hij noemt de naam van Google niet, maar heeft het over een bepaald bedrijf dat wil stoppen met Windows.

"Als het op beveiliging aankomt, geven zelfs hackers toe dat we beter werk leveren in het veiliger maken van onze producten dan wie dan ook. En het zijn niet alleen de hackers, belangrijke derde partijen en industrieleiders zoals Cisco vertellen ons regelmatig dat onze focus en investeringen die van anderen voorbijstreven", aldus LebBlanc. Hij maakt nogmaals duidelijk dat Microsoft de veiligheid van klanten zeer belangrijk vindt.

LeBlanc noemt de beslissing van Google zelfs ironisch, aangezien de Yale Universiteit de overstap naar Gmail en Google Apps vanwege veiligheidsredenen en privacyzorgen heeft gestopt. Daarnaast is ook de Mac niet vrij van malware, zoals de recente spyware screensavers aantonen.

Misverstand
Symantec noemt het een misverstand van Google om Windows op de werkvloer te verbieden, aangezien het platform al lang geen doelwit meer is. "Dat was misschien vijf of zeven jaar geleden het geval", aldus Zulfikar Ramzan. "De realiteit vandaag is dat veel van de aanvallen hoger in de stack plaatsvinden. Het gaat dan om applicaties die op de platformen draaien, third-party add-ons die weer op de applicaties draaien en de mensen die het platform gebruiken." Slechts een klein percentage van de malware die Symantec tegenkomt, gebruikt een technisch lek.

De tweede misvatting van Google is dat het denkt dat sommige platformen minder kwetsbaar zijn dan andere. "De werkelijkheid is dat veel commerciële software platformen en applicaties zeer complex zijn. Ze bevatten miljoenen regels code en zijn vaak met een groot aantal extensies en plugins uit te breiden", merkt Ramzan op. Hij vergelijkt het dumpen van Windows om de beveiliging te verbeteren dan ook met het kappen van bomen, om er achter te komen dat je in het verkeerde bos zit.

Reacties (11)
02-06-2010, 10:46 door Anoniem
Boehoehoee! symantec zou ook zeggen: "Je kunt beter naar mac/*nix gaan want dat is veiliger en dan heb je onze software niet nodig". Kijken hoe de marketing/sales daarop reageert.
02-06-2010, 10:52 door Anoniem
De tweede misvatting van Google is dat het denkt dat sommige platformen minder kwetsbaar zijn dan anderen.
Dus dan is het ook een misvatting om te denken dat Windows 7 minder kwetsbaar is dan Windows XP. Als dat zo is, waarom doet Microsoft dan al die moeite om Windows beter te beveiligen?
[admin] Aangepast :) [/admin]
02-06-2010, 10:53 door Dev_Null
Microsoft tegen Google: Wij zijn wel veilig
Net twee vechtende kinderen.. Welles! Nietus! :-P
02-06-2010, 12:01 door Anoniem
"Het Windows-verbod van Google is _niet_gebaseerd_op_feiten_, zo laat Microsoft in een reactie op het nieuws van gisteren weten."

Goh, balen he, als anderen je met je eigen methoden aanpakken. Boewahahaha.
02-06-2010, 13:06 door Anoniem
"Boehoehoee! symantec zou ook zeggen: "Je kunt beter naar mac/*nix gaan want dat is veiliger en dan heb je onze software niet nodig". Kijken hoe de marketing/sales daarop reageert."

Jammer dat er dit soort kinderachtige reacties volgen op artikelen waarin MS wordt genoemd. De uitlatingen van Symantec kloppen geheel.
02-06-2010, 14:02 door Anoniem
Door Anoniem: Boehoehoee! symantec zou ook zeggen: "Je kunt beter naar mac/*nix gaan want dat is veiliger en dan heb je onze software niet nodig". Kijken hoe de marketing/sales daarop reageert.

Norton Internet Security for Mac: http://www.symantec.com/norton/macintosh/internet-security
Norton Antivirus for Mac: http://www.symantec.com/norton/macintosh/antivirus
02-06-2010, 14:57 door Anoniem
LeBlanc's verhaaltje lijkt een (overhaast) in elkaar geflanst stukje marketing te zijn.

Wanneer je een bedrijf beticht van onvolledige en onjuiste informatie is het verhaaltje van LeBlanc pot verwijt kachel.
Schijnbaar heeft ie snel met Google (of zou hij bing gebruiken???) gezocht op hits en helaas, zoekopdrachten zijn 2 dimensionaal.

Zoek ik op 1+1=3 krijg ik antwoorden, maar dat wil niet zeggen dat het antwoord correct is.
Zoek ik op 'aarde is plat/Earth is flat", krijg ik hits, maar dat wil niet zeggen dat de antwoorden nog valide zijn anno 2010 (niet dat internet zoekmachines al actief waren in de periode

Dus wanneer je zoekt op google-bashing, kan het zijn dat je artikelen vind die inmiddels superseded zijn. Een proces waar Microsoft bekend mee is omdat ze patches die oude patches vervangen niet automatisch verwijderen. Zo krijg je tot wel 85 patches geinstalleerd op een kale Windows XP machine die niet nodig zijn omdat ze door een jongere patch ook al gemitigeerd worden.

#1 even hackers admit we are doing a better job:

Dit slaat op Marc Maffrait, een scriptkid welke op 17 jarige leeftijd een FBI agent met pistool zal en sindsdien voor Microsoft werkt. Overigens verbazingwekkend dat hij kan commenteren over programmeer procedures van Apple zonder ook maar ooit in de 'fabriek' te zijn geweest. Dankzij hem was de code red worm binnen 30 dagen een feit. Deze zullen maar overslaan als objectief iemand, niet? If any, heeft hij aangetoont dat zelfs met verantwoorde disclosure van lekken in Microsoft producten het bedrijf nog steeds niet in staat is gebruikers te beschermen.

#2 cisco tells us our investments surpass others:

Volgens het artikel van LeBlanc vertelt Cisco alleen dat "Microsoft is a valuable partner"... En rept geen woord over de kwaliteit en security van Microsoft producten.

#3 een artikel op infoworld zou ons moeten overtuigen dat allen die een Mac gebruiken verdoemd zijn:

De schrijver is Ted Samson, en hij staat niet bekend om zijn pro-mac of pro-linux evangelisme. Wat overigens vergeten wordt te vertellen dat gebruikers spyware kunnen installeren op hun Mac. Waarom Mac gebruikers dat zouden willen doen weet ik niet. Ik heb overigens weinig Mac gebruikers screensavers zien installeren omdat default het beeldscherm uit gaat onder diverse Apple operating systemen, dus je screensaver zie je toch niet. Alleen installeren van insomnia zou je kunnen proberen om de screensaver te kunnen zien en vervolgens moet je dan het ROOT wachtwoord geven voor installatie.
Niet echt voor de hand liggend dat mensen op vage websites als softpedia en versiontracker een screensaver gaan downloaden. Anyway, sinds 1999 roept Microsoft en diverse mensen al dat hoe langer Apple aan marktaandeel wint er echt binnenkort ook hele enge malware uit komt voor Apple. Ik moet nu al meer dan 10 jaar wachten voordat ik een worm zie op Apple die ook maar in de buurt komt van alle nasties die ik op Windows gezien heb. Omdat het een high-risc zou zijn heb ik bekeken waar deze laatste spyware variant te vinden is, en dat is maar op 1 plek bij 7art-screensavers dot com. Al met al een storm in een glas water en je hebt meer kans een loterij te winnen dan dat je deze spyware tegenkomt.

De blog is inmiddels aangepast door LeBlanc en een stukje over Yale is verwijderd.

Echter #4:

Yale heeft inderdaad een pause ingelast in het in gebruik nemen van Google cloud computing omdat enkele mensen bang waren (dezelfde mensen die heel hard roepen dat Yale een internationaal en multiculturele universiteit is) dat data opgeslagen zou kunnen in datacentres die niet in de heilige US of A staan. Google heeft immers datacenters over de hele wereld staan met uitzondering van 15 landen. Dus je bent wel internationaal, maar je E-mail van microsoft mag niet opgeslagen worden in Los Angeles, New York en Amsterdam (meeste van Googles data wordt simultaan in 3 DC's opgeslagen). Helaas is dat probleem gelijkgestreken en vervalt de validiteit van het eerdere bericht van LeBlanc.


#5 nog wat overige opmerkingen van LeBlanc:

* We ship software and security updates to our customers as soon as possible through Windows Update and Microsoft Update to keep our customers safe.

Geschiedenis bewijst het tegendeel. Niet alleen zijn talloze lekken in Windows en andere producten nooit gepatch, zelfs als je een rootkit op je PC hebt, krijg je geen patches meer.

Op dit moment is voor het meest recente product Windows 7 nog 13% van de publiekelijk bekende lekken nog steeds niet gepatched. En dat exclusief de lekken die bij Microsoft bekend zijn.

* We highly recommend our customers enable Automatic Update to ensure they are protected from attacks.

98% van alle worm aanvallen op Windows in de afgelopen 10 jaar waren effectief op volledig gepatchte systemen voor meer dan 1 maand. Automatic update is geen beveiliging.

* With Windows 7, we added improvements to BitLocker for disc encryption (we also introduced BitLocker-to-Go for external USB devices), and added enhancements to the built in Windows Firewall for better protection.

Bitlocker is alleen beschikbaar op Windows 7 Ultimate. Dus niet op Starter, Starter N, Home Premium, Home Premium N, Professional, Professional N.

* Windows 7 comes with Internet Explorer 8 which includes SmartScreen Filter which has proven its success time and time again.

Bij Pwn2Own is elke MSIE de sjaak en 8 is niet veel beter. 43 lekken waarvan 45% gepatched is lijkt me niet een gaaf track-record.

* And Windows 7 also uses Address Space Layout Randomization (ASLR) as well by randomizing data in memory.

Kiezen uit 256 (en niet 524288) locaties is voor een stukje software niet zo moeilijk.

Affijn, stukje is al weer lang genoeg.
02-06-2010, 18:01 door soeperees
Dank anoniem! voor je verhelderende, op feiten gebaseerde epos.
Ik zeg het nog maar een keer:
Iedere Windows gebruiker die Microsoft verdedigd heeft hoogst waarschijnlijk nog nooit langere tijd op enig ander OS gewerkt. Dat zelfde geldt overigens ook voor Mac gebruikers.
Daarnaast: Er is nog nooit een ervaren Linux gebruiker overgestapt op Windows, zeker niet vanwege de veiligheid. Windows gebruikers die de overstap maken naar Linux kijken nooit meer terug. Macgebruikers zijn een apart soort computer nitwits die gewoonweg niets van computers willen weten en dan zit je voorlopig goed met een mac.
02-06-2010, 19:39 door Anoniem
Volgens Google zou Mac wel veilig zijn, en moet iedereen dus daarop overstappen.
Maar dan krijg je weer de Windows/Mac verhouding, alleen omgekeerd.
Omdat dan de meerderheid Mac gaat gebruiken, zullen virus-schrijvers ook meer virussen voor Mac gaan schrijven.
Dan gaan ontwikkelaars antivirus apps maken voor Macs en omdat Windows dan heel weinig gebruikers gaat hebben,
zal dus Windows veiliger zijn ;)

Punt is, er bestaat geen super veilig systeem. Zwakste schakel is nog steeds de mens.
Een cursus Security Awareness doet wonderen :p
02-06-2010, 21:34 door Anoniem
Door Anoniem: Omdat dan de meerderheid Mac gaat gebruiken, zullen virus-schrijvers ook meer virussen voor Mac gaan schrijven.
Dan gaan ontwikkelaars antivirus apps maken voor Macs en omdat Windows dan heel weinig gebruikers gaat hebben,
zal dus Windows veiliger zijn ;)

Dat is FUD die ook al niet uit te roeien lijkt. Apache is al jaren veel uitgebreider in gebruik dan IIS. En de inbraken op Apache blijven beperkt tot door de gebruiker zelf geinstalleerde, en niet onderhouden, extra applicaties. En dat terwijl IIS, dat dus geen doelwit zou horen te zijn vanwege het lage percentage gebruikers, regelmatig onderuit gehaald is.

Peter
03-06-2010, 22:17 door Anoniem
Tuurlijk zegt een AV bedrijf dat (alleen met hun producten) Windows super veilig is...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.