Door Anoniem: Misschien komt dat doordat de leverancier van dat OS ervoor heeft gezorgd dat dat OS allerlei code zonder bemoeienis van de gebruiker uitvoert.
Ik zou toch maar eens een keertje goed naar OS-X kijken. De 'eerste' gebruiker die aangemaakt wordt is automatisch lid van de admin groep. Deze groep mag op verbazingwekkend veel plekken schrijven. Zonder dat hiervoor een wachtwoord nodig is.
Het ligt dus niet aan het OS maar aan de gebruiker dat het OS gebruik maakt van ActiveX, dat een veel zwakker beveiligingsmodel heeft dan Java terwijl het later is ontworpen?
Active-X heeft geen beveiligingsmodel. De veiligheid van een Active-X component ligt geheel bij de maker van zo'n control. En persoonlijk ben ik al sinds IE3 geen voorstander van Active-X. Het is altijd al slecht geweest, daar ben ik het helemaal mee eens.
En het ligt aan de gebruiker dat het OS standaard alle mogelijke services aanzet, die ook nog eens met de hoogste rechten draaien?
Een standaard OS-X heeft ook aardig wat aanstaan hoor. Overigens zijn die rechten voor services al een aantal windows versies geleden behoorlijk aangepakt. Het is echt niet meer zoals bij NT4.
En het ligt aan de gebruiker dat het OS die gebruiker standaard als Administrator laat werken?
De eerste gebruiker op OS-X is ook admin. Vergeet ook niet dat sinds Vista je eigenlijk 2 tokens krijgt. Een 'gewoon' gebruikerstoken en een administratorstoken. Normaal wordt het gebruikerstoken gebruikt en alleen wanneer er meer rechten nodig zijn en UAC akkoord is wordt pas het administratorstoken gebruikt.
En het ligt aan de gebruiker dat het OS een registry gebruikt die een welhaast ondoordringbare brij van bits en bytes vormt, waarin malware zich moeiteloos kan verstoppen?
Het registry is/was een leuk idee maar schaalt erg slecht. Overigens had Windows 3.1 ook al een registry. Helemaal mee eens dat het een brij is. Maar het plist systeem van OS-X is ook niet bepaald doorzichtig te noemen. Wel eens uitgevogeld waar je allemaal applicaties en/of services kan starten?
Bijvoorbeeld via Internet Explorer, dat ook nog eens in het OS geintegreerd is, Outlook (Express) dat automatisch attachements uitvoer(t/de),
Ouwe koeien uit de sloot halen heeft natuurlijk niet zo heel veel zin. En erg blij met die IE intergratie ben ik ook niet. Maar je moet niet vergeten dat explorer.exe (de desktop) en iexplore.exe (internet explorer) op wat functionaliteit na feitelijk dezelfde zijn.
Autorun dat pas in Windows 7 standaard uit staat.
Is het je nooit opgevallen dat als je een DMG mount op OS-X dat er dan automatisch iets uitgevoerd kan worden? Is ook niet uit te zetten.
Helaas Dobbelsteen, de cijfers tonen nog steeds aan dat malware op OS/X bij lange na niet de epidemische vormen aanneemt die het op Windows heeft. Hoe zou dat toch komen?
Simpel. Harde aantallen. En dan bedoel ik aantallen machines. Voorlopig heeft OS-X minder dan 5% van de desktop markt in handen. Het gilde malware schrijvers richt zich uiteraard op die andere 95%.
Misschien doordat er op OS/X (en linux) heel wat meer gebruikersinteractie nodig is om malware actief te laten worden?
Onjuist. Er is net zo veel of weinig interactie nodig. Veel malware op Windows wordt door de gebruiker zelf gestart (trojans). Dat kan op OS-X of Linux net zo makkelijk. Drive-by-downloads zijn ook voor Safari goed mogelijk. Zeker als je ziet dat de laatste, pak 'm beet, 20-30 patches voor Safari bijna allemaal code execution bugs verhelpen. Natuurlijk moet je, ook op OS-X, netjes je patches installeren. Ik zie echter op de diverse OS-X forums dat mensen dit toch een stuk minder consequent doen.
Misschien omdat linux en OS/X de malware minder mogelijkheden bieden om het systeem aan te passen?
Onjuist. Zodra men root heeft bemachtigd is niets meer veilig. Wat dat betreft is er echt niet zo heel veel verschil hoor. En veel soorten malware werkt prima zonder en is dan net zo effectief.
Dus gezien de omvang van het malware-aanbod voor OS/X en de benodigde gebruikersinteractie is de kans uitzonderlijk klein dat een OS/X-bak met malware besmet raakt. Z'n Mac had dus helemaal niet net zo goed stijf kunnen staan van de spyware.
De kans dat je malware tegenkomt voor OS-X is op dit moment klein. De kans dat je malware tegenkomt voor Windows is inderdaad vrij groot. Maar klein betekend niet dat er niets is. En die laptop hoeft inderdaad niet stijf te staan van de malware. Eentje was voldoende geweest.