Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Is het volgens de wet toegestaan om een website te hosten waarbij ik uitleg hoe bepaalde hacks werken en wat je daartegen kunt doen? Bij die uitleg zou ik graag mensen in de gelegenheid willen stellen om een proof of concept te showen van een site waar de hack werkt. Natuurlijk informeren we die site dan zo snel mogelijk.
Antwoord: Uitleggen hoe een hack werkt en hoe je deze tegengaat is in principe legaal. Maar pas wel op: hoe gedetailleerder je uitleg, hoe eerder je in het grijze gebied van "hulpmiddelen voor computervredebreuk" terecht komt. Ik zou dus afraden concrete exploits te posten, maar het eerder houden bij beschrijvingen van wat er gebeurt en vervolgens die uitleg geven over hoe je de hack tegengaat.
De status van een exploit is onduidelijk. De wet verbiedt tools die "zijn ontworpen of hoofdzakelijk geschikt" voor het plegen van computerinbraak, en je kunt goed betogen dat een exploit daar onder valt. Daar staat tegenover dat een exploit vaak nodig is om te documenteren hoe een hack werkt. Immers waarom 1000 woorden Nederlands gebruiken als 50 regels C ook perfect laten zien wat er gebeurt?
In de rechtszaak rond publicatie van de OV-chipkaarthack werd het feit dat men een paper publiceerde in plaats van een concrete exploit zwaar meegewogen bij de beslissing dat de actie legaal was. Maar ook instructies en stappenplannen kunnen volgens de Hoge Raad onder het verbod vallen - ook als ze in een tijdschrift zijn afgedrukt als gewoon Nederlandse uitleg.
Het publiceren van een proof of concept dat 'live' laat zien dat een hack werkt zou ik echt afraden. De kans op misbruik is veel te groot. Ik zou het daar houden bij alleen een screenshot of misschien een kort filmpje (screencapture) dat laat zien dat de hack echt werkt.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.