Door Anoniem: Dat verhaal van Ballmer van 'iedereen gebruikt Windows dus dan is het logisch dat er meer virussen voor geschreven worden' klopt niet helemaal. De server markt wordt gedomineerd door Linux servers en servers bevatten vaak veel interessantere informatie dan een huis-tuin-en kuiken computer.
Nope. Gebruikers zijn makkelijker. Ze zijn nogal vatbaar voor social engineering en je hoeft er niet heel veel moeite voor te doen. En dan bedoel ik dat je niet eens een exploit hoeft te gebruiken. Je schrijft een keer een geinig botje en slingert dat met een spamrun de wereld in. Zelfs als maar 0.01% er in trapt heb je een gigantische hoeveelheid aan data (CC nummers, logins, etc.). Dat is simpelweg eenvoudiger, je hebt namelijk niet veel kennis nodig om zoiets te maken. Lekker laagdrempelig dus.
Servers zijn, over het algemeen, beter beveiligd v.w.b. het OS en de services zelf. Er is ook weinig tot geen kans, als aanvaller zijnde, tot interactie met de beheerder/gebruiker. Hierdoor ben je aangewezen op aanvallen van buitenaf, een 'echte' remote exploit of via een beheerder/gebruiker. Dat maakt de spoeling qua mogelijkheden als aanvaller behoorlijk dunner. Vooral als je iets an masse wilt doen. Je ziet dan ook dat servers tegenwoordig vooral aangevallen worden op de web applicaties die er draaien. De keuze Apache of IIS is dan irrelevant, het gaat om de web applicatie zelf en niet de onderliggende architectuur.
Vroegah... Werden servers aangevallen omdat deze veel krachtiger waren en een veel dikkere pijp hadden naar internet. Met al dat breedband geweld van tegenwoordig en de gemiddelde machine die mensen hebben
staan is dat ook geen argument meer. Zeker als je bedenkt dat het gewoon makkelijker is 10000 thuisgebruikers te grazen te nemen i.p.v. bijv. 5 servers. En in totaal heeft een aanvaller dan ook nog eens vele malen meer bandbreedte en computerkracht.
Linux is niet bullit-proof maar patches komen aan de lopende band uit
Het enige onderdeel waar niet tegen te patchen valt is de persoon achter het toetsenbord.
uit en ik heb nog nooit iemand horen klagen over virussen op een Linux computer.
Ik ook niet hoor. Maar een onderdeel van dat probleem is dat er genoeg rond waait maar om de een of andere reden heeft het geen naam. Terwijl het toch duidelijk wel alle uiterlijke schijn heeft van een worm. Al is zo'n stuk malware gericht op een web applicatie (horde bijv.) de uiteindelijke manier is wel specifiek voor linux. Op FreeBSD bijv. werkt het niet terwijl je daar dan wel dezelfde versie apache, php en horde hebt draaien. De grootste gemene deler is dan toch linux en dus wordt de exploit daarop afgesteld.
Neem eens een kijkje in exploit databases. 88% is voor Windows?
Geen idee wat de verhouding op het moment is. Maakt ook niet zo heel veel uit. Waar een wil is is een weg. Malware is het niveau van nerds die het voor de kick deden ontstegen en wordt tegenwoordig gedomineerd door criminelen. De nerds zijn er nog wel maar als je geen cent te makken hebt kan makkelijk snel geld een flinke motivator zijn. Zeker omdat de pakkans vrij klein is.
Dus NU op DIT moment is Linux veilig/ER/ dan Windows. =D
Ik acht de risico's voor alle platformen zo'n beetje hetzelfde, ze hebben allemaal hun mankementen. Echter de kans dat je ergens tegenaan loopt is op dit moment klein als je OS-X draait, een nog kleinere kans met linux en een minimale kans voor OpenSolaris of de BSD's. Daarom is het goed dat er keuze is. Meer keuze betekent dat aanvallen ook minder succes hebben. Risicospreiding :)
Heel goed gezien van Dell.
De tijd zal het leren. Ik had ook meer verwacht van linux op netbooks ;)