image

Trojaans paard stopt ondersteuning Windows XP

dinsdag 15 juni 2010, 08:45 door Redactie, 2 reacties

Onderzoekers ontdekten vorige week een bekend Trojaans paard dat het niet op Windows XP doet, maar alleen op Vista en nieuwere besturingssystemen besmet. Volgens Andrew Brandt van beveiligingsbedrijf Webroot komt het vaker voor dat malware niet op XP werkt, maar in het geval van de Tacticlol Trojan is dat opmerkelijk. "Misschien was het een toevalstreffer, maar herhaalde tests met zowel een virtual machine als echte hardware met Windows XP op verschillende patch levels, laat zien dat de Trojan die we ontvingen zichzelf uitschakelt in een XP omgeving", aldus de expert. De Windows Vista machine waarop de malware werd getest had minder geluk en raakte wel besmet.

Trend
Het feit dat een bekend Trojaans paard, dat zoveel voorkomt, geen Windows XP meer ondersteunt, kan volgens Brandt mogelijk een trend zijn. "Dit is misschien het begin van een trend waarbij virusschrijvers zich niet meer op XP richten als het dominante besturingssysteem dat ze aanvallen."

Onderzoekers die malware in een echte omgeving testen, gebruiken hiervoor meestal de meest kwetsbare en aangevallen Windows versie. "Deze ontwikkeling van een Trojaans paard dat Windows XP weigert te infecteren, is mogelijk een signaal voor onderzoekers dat ze hun horizon moeten verbreden en ook naar de nieuwste, vermoedelijk veiligere platformen kijken."

Reacties (2)
15-06-2010, 18:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-06-2010, 22:43 door Anoniem
Hoe rijmt dit met http://www.security.nl/artikel/33559/1/Dwingt_Windows_7_hackers_naar_Mac_OS_X%3F.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.