Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag:Indien we in onze firewall of op ons bedrijfsnetwerk een hackpoging detecteren (van binnen of van buitenaf), wat kunnen en mogen we juridisch dan? Zijn we bijvoorbeeld verplicht om alle logs te bewaren en aangifte te doen?
Antwoord:Je bent niet verplicht om aangifte te doen. Dat ben je normaal nooit, behalve in een paar heel specifieke gevallen (art. 160 Strafvordering) zoals wanneer je kennis krijgt van geplande aanslagen op regering of koningshuis of van misdrijven waarbij levensgevaar ontstaat.
Er is dus niets mis met bij een inbraakpoging de aanvaller uit je netwerk te trappen, de poorten dicht te zetten met een botte firewallrule en vervolgens het betrokken systeem meteen geheel opnieuw te installeren en alle data van backups terug te zetten. Dat je daarbij mogelijk bewijs vernietigt, is niet relevant. Je bent niet verplicht om zulk bewijs te bewaren, tenzij je een vordering van de politie hebt gehad om bepaalde data te verzamelen en/of te bewaren en aan hen te geven.
Je mag echter natuurlijk wel aangifte doen als je dat wilt. Iedereen mag aangifte doen van strafbare feiten (art. 161 Strafvordering), ook als hij er niet zelf slachtoffer van is. De politie is verplicht zo'n aangifte op te nemen (art. 165 Strafvordering). Het helpt als je bewijs meeneemt én een kopie van de relevante wetsartikelen die volgens jou overtreden zijn. Dat hoeft niet, maar je zult de eerste niet zijn die afgepoeierd wordt met "dit is een civiele kwestie" of "dat is niet strafbaar" door een agent die de artikelen over computercriminaliteit niet kent.
Er zijn geen specifieke regels over hoe je dat bewijs aan zou moeten leveren. Ik zou zo veel mogelijk digitaal veiligstellen op bv. een USB-stick die je veilig bewaart. Maar elke andere manier is in principe ook goed. Belangrijkste is dat je de kans op een geslaagd betoog dat er is geknoeid met het bewijs kunt minimaliseren. Sla je logs bv. extern op, dan is dat een mooi tegenargument daarop. Een e-mail in een Wordbestand copypasten zou ik niet heel sterk vinden.
Een inbreker zijn gang laten gaan om zo méér bewijs te verzamelen kan op zich, maar heeft wel het praktische risico dat hij meer stukmaakt dan je eigenlijk bereid was toe te laten. Uitlokking is dat niet, hij is immers al binnen en het misdrijf is dus al begaan. Ga alleen niet even snel wat documentjes voor zijn neus neerzetten met een aanlokkelijke titel. Dat zou wel eens uitlokking kunnen opleveren (zie ook de discussie over honeypots en uitlokking).
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.