Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag:We hebben als bedrijf veel maatregelen genomen om het verlies van vertrouwelijke bedrijfsgegevens te beperken. Hiervoor hebben we onder andere onze laptops voorzien van hardeschijf-encryptie, is het gebruik van USB-poorten technisch niet mogelijk en hebben we een duidelijke Code of Conduct. Nu overwegen we webmaildiensten (Hotmail, Gmail etc.) te blokkeren omdat je ook daarmee gegevens zou kunnen laten lekken. Maar mag dat eigenlijk wel, dit i.v.m. de privacy van onze werknemers?
Antwoord: Ik zou niet weten waarom dat niet zou mogen. Je bent niet verplicht werknemers toegang tot e-mail of websites te geven. En als je dat wel wilt doen, dan mag je zelf bepalen welke sites er bezocht worden. Er is dus weinig mis met toegang tot Gmail of Hotmail blokkeren omdat je bang bent voor het lekken van gegevens.
Nu kan ik me voorstellen dat mensen dan gaan klagen en dat je Gmail en Hotmail toch open wilt zetten. De logische vervolgstap is dan dat je verkeer naar die sites zou gaan scannen om te zien of ze bepaalde bestanden of gegevensverzamelingen wegsturen via die sites. Maar dan wordt het juridisch ineens wél relevant.
Je loopt namelijk tegen de privacywetgeving aan als je gaat *snuffelen* in wat mensen doen met hun internetverbinding. Een filter dat toegang tot site X onmogelijk maakt is dus geen probleem, het netwerk sniffen op verkeer naar site X gecombineerd met een mailtje met IP-adres en naam van de gebruiker is dat wel.
Een filter op wat mensen naar Gmail sturen via hun webbrowser kán wel, maar dan liever zo dat het de upload blokkeert met een foutmelding zonder dit te loggen of een alarm bij management af laat gaan. Met zo'n blokkade voorkom je het lekken, en schend je niet de privacy omdat niemand anders ingelicht wordt over de geblokkeerde upload. Ik heb geen idee of zulke tools bestaan en of ze ook werken bij https, maar binnen de Europese en Nederlandse privacywet zou ik het zo aanpakken.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.