Het gebruik van warmtekijkers maakt het kinderspel om ingevoerde PINcodes en andere toegangscodes te achterhalen, zo hebben onderzoekers tijdens de vijfde USENIX Workshop on Offensive Technologies (WOOT) laten zien. Volgens de onderzoekers heeft het gebruik van een warmtekijker als voordeel dat het niet nodig is om de codes tijdens het invoeren op te nemen.
De onderzoekers onderzochten de invloed van het soort toetsenbord, de afstand tussen de camera en het toetsenbord en de gebruiker die de code invoert. De kracht waarmee de testgroep de codes invoerde en hun eigen lichaamswarmte bleek enigszins van invloed op de resultaten.
Toch wisten de onderzoekers tachtig procent van de codes te achterhalen. Zelfs 45 seconden na het invoeren was er nog een succesratio van 60% en na een minuut was nog altijd de helft van de ingevoerde codes zichtbaar.
Metaal
Hoewel warmtekijkers duur zijn, zou een grootschalige aanval op een geldautomaat volgens de onderzoekers voldoende codes opleveren, om de aanval financieel haalbaar te maken.
Het gebruik van warmtekijkers is voor zover bekend nog niet door criminelen toegepast, maar wie geen risico wil lopen moet plastic toetsenborden met rubberen toetsen vermijden, aangezien die de warmte van de vingers het langst vasthouden. Bij metalen toetsenborden was het vanwege de samenstelling van het materiaal bijna onmogelijk om de achtergelaten warmte op te nemen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.