image

80% Nederlanders onbekend met botnets en rootkits

vrijdag 16 juli 2010, 09:32 door Redactie, 5 reacties

Meer dan 80% van de Nederlanders weet niet wat rootkits, botnets en exploits zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Daarnaast blijkt 33% het draadloze netwerk niet te beveiligen. Toch voelt 76% van de 3.000 ondervraagde consumenten zich veilig op het internet. Iets wat volgens henzelf vooral aan hun ‘veilige gedrag’ en ‘goede beveiliging’ is te danken.

Alle uitkomsten van de enquête staan in de Consumentengids van deze maand. Om consumenten te doordringen van het belang van veilig internetten, start de bond de campagne Laatjeniethacken.nl. Op consumentenbond.hyves.nl kunnen Hyvers elkaars kennis over veilig internet testen en vergelijken. Bovendien zijn discussies en tips op twitter te volgen via @internetveilig.

Reacties (5)
16-07-2010, 10:13 door Maki
Een beetje onzin, dan, dat de consumentenbond adobe flash gebruikt op een site over internet veiligheid. Laat maar weer eens zien hoeveel kennis zij eigenlijk in huis hebben.
16-07-2010, 10:40 door DeliciouslyImperfect
Het is de vraag of het erg is dat mensen niet weten wat rootkits, botnets en exploits zijn. Uiteindelijk gaat het er om dat ze gevoel krijgen voor wat potentieel gevaarlijk is en war waarschijnlijk veilig is. De details zijn meer voor ons IT nerds. ;-)
16-07-2010, 10:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-07-2010, 18:15 door Anoniem
Ik wil niks zeggen maar 20% vind ik zelfs al veel.
Ik betwijfel als ik in bij al m'n kennissen rond vraag of zij het wel allemaal weten..
28-08-2010, 14:32 door Anoniem
Het is inderdaad juist dat een draadloos modem niet adequaat te beveiligen is. Ik neem als voorbeeld het Thomson modem van UPC.
In de handleiding en onder op de modem staat de WPA sleutel welke al is gedefinieerd. Hoe deze sleutel de wijzigen spreekt UPC met geen enkel woord. Ook inloggen op de modem is niet mogelijk omdat UPC de inlog gegevens niet in de handleiding heeft staan en op de UPC site ze niet te vinden zijn. Ook heeft het UPC modem geen firewall. Dus elke hacker kan met het modem doen en laten wat ie wil. Mocht er iets gebeuren dan is de klant verantwoordelijk. De eigenaar UPC blijft volledig buiten schot volgens de voorwaarden. Het zou beter zijn dat providers deugdelijker apparatuur gaan plaatsen en klanten beter inlichten over de gevaren van het modem en maatregelen welke te treffen zijn.
De meeste Nederlanders zullen niet met een hacker op het modem kunnen omgaan. Daarom moeten providers meer verantwoordelijkheid nemen voor apparatuur.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.