image

Autorun-malware veroorzaakt meeste infecties

maandag 19 juli 2010, 11:06 door Redactie, 1 reacties

Malware die zich via de Autorun functionaliteit van Windows verspreidt, was in de eerste helft van dit jaar voor de meeste infecties verantwoordelijk. Dat zegt de Roemeense virusbestrijder BitDefender. Volgens het halfjaarrapport zorgden besmette USB-sticks voor 11,3% van alle infecties. "Autorun wordt massaal gebruikt door wormschrijvers als een alternatieve methode om hun creaties via gedeelde netwerkschijven of verwijderbare media te verspreiden", aldus de virusbestrijder.

Onder andere de Conficker en Palevo wormen verspreiden zich via USB-sticks. Palevo gebruikt daarnaast ook MSN en P2P-netwerken. De Conficker worm was op zichzelf voor 5,7% van de infecties verantwoordelijk, gevolgd door malware die zich via PDF-lekken verspreidt (4,8%).

Boot record
Verder zijn volgens BitDefender ook MBR-wormen weer helemaal terug van weggeweest. "Eind januari zagen we de verschijning van de Zimuse worm, een dodelijke combinatie van virus, rootkit en worm. Na infectie telt de worm het aantal dagen af. Na veertig dagen overschrijft het de Master Boot Record van de harde schijf, waardoor het besturingssysteem niet meer kan booten."

Reacties (1)
19-07-2010, 13:53 door Anoniem
Dus in de Windows-wereld begint men nu eindelijk ook te begrijpen dat het automatisch uitvoeren van onbekende code slecht is voor de veiligheid? Vandaar ... :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.