image

Hardleerse virusschrijver weer opgepakt

donderdag 5 augustus 2010, 14:03 door Redactie, 2 reacties

Een 27-jarige Japanner is voor de tweede keer wegens het schrijven en verspreiden van een virus door politie gearresteerd. Volgens de autoriteiten zou de creatie van Masato Nakatsuji gegevens op besmette computers vernietigen. Op geïnfecteerde machines liet het virus een afbeelding van een inktvis en octopus op het scherm zien.

Strafbaar
Nakatsuji is geen onbekende met het schrijven van malware, in 2008 werd hij opgepakt wegens het Harada-virus. Dit virus toonde de tekst "You're already dead. Come here. And apologize to me. If you don't, this PC will self-destruct" en verving daarna muziek- en videobestanden met afbeeldingen van een man genaamd Harada.

In sommige gevallen werden ook systeembestanden verwijderd. Aangezien het schrijven van virussen in Japan niet strafbaar was en is, werd Nakatsuji toen wegens copyrightschending aangehouden. De Japanner werd uiteindelijk tot een gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld.

Eigendom
Zijn nieuwste creatie zou volgens Nakatsuji 50.000 machines hebben besmet. Twintigduizend infecties zijn inmiddels door de politie bevestigd. Net als met het Harada-virus gebruikte de Japanner wederom het Winny P2P-netwerk voor het verspreiden van de malware. Het virus zou al een jaar geleden gemaakt zijn, maar werd eind juni van dit jaar pas opgemerkt toen het bij een internetgebruiker bestanden verwijderde.

Wederom bekende de virusschrijver schuld, hij had alleen niet gedacht dat de politie hem weer zou arresteren. Aangezien het maken van malware nog altijd geen strafbaar feit in Japan is, is hij nu wegens het beschadigen van eigendom aangehouden.

Reacties (2)
06-08-2010, 01:08 door spatieman
en is nu in dienst van de overheid.
06-08-2010, 09:44 door Silver
Door spatieman: en is nu in dienst van de overheid.

Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Hij is tenslotte al voor de 2e keer gepakt, dus je kunt hem best een faalhaas noemen. Wel vreemd dat virus schrijven niet illegaal is in Japan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.