image

Moeder aller Microsoft patchdinsdagen is over ons

woensdag 11 augustus 2010, 10:34 door Redactie, 11 reacties

Gisteren vond de grootste patchdinsdag in de geschiedenis van Microsoft plaats, niet eerder werden er in één keer zoveel beveiligingsupdates uitgebracht. In totaal verschenen er 14 Security Bulletins, die in totaal 34 kwetsbaarheden oplossen. Acht van de bulletins beoordeelde Microsoft als 'critical', waarvan er vier zo snel als mogelijk moeten worden uitgerold.

Het gaat om MS10-052, dat een lek in Microsoft's MPEG Layer-3 audio codecs verhelpt. Door het openen van een mediabestand of het ontvangen van streaming content op een website kan een aanvaller het systeem overnemen. MS10-055 is voor een probleem in het Cinepak Codec dat Windows Media Player gebruikt om .avi bestanden af te spelen. Wederom is het uitvoeren van willekeurige code met rechten van de ingelogde gebruiker mogelijk als er een bestand of streaming content wordt geopend.

Kernel
MS10-056 repareert vier gaten in Microsoft Office, waarvan de ergste een aanvaller code laat uitvoeren als de gebruiker een "speciaal geprepareerde RTF e-mail opent. Volgens Microsoft is de kwetsbaarheid in Vista en Windows 7 door beveiligingsmaatregelen minder makkelijk te misbruiken. De laatste 'high priority' update is voor twee lekken in het Microsoft .Net Framework en Silverlight.

Geen van de verholpen beveiligingslekken wordt op het moment actief misbruikt, zo laat de softwaregigant weten. Verder verhelpen twee "belangrijke" updates, MS10-047 en MS10-048, verschillende kernel-lekken in het besturingssysteem. Wie Internet Explorer gebruikt doet er verstandig aan MS10-053 te installeren, aangezien die zes lekken in de browser verhelpt. Updaten kan via de Automatische Update functie en Windows Update.

Advisory
Naast de standaard updates, is er ook een Security Advisory voor een lek in de Windows Service Isolation uitgebracht. De kwetsbare code wordt echter niet standaard geïnstalleerd, vandaar dat het geen reguliere 'patchdinsdag-update' betreft. Het probleem speelt vooral bij systemen die Internet Information Services (IIS), SQL Server en Windows Telephony Application Programming Interfaces (TAPI) draaien.

Reacties (11)
11-08-2010, 12:57 door Anoniem
Op mijn XP-desktop heb ik bij de updates van ongeveer het laatste half jaar steeds kleine bugs meegekregen. IE 8 loopt regelmatig vast. Newsleecher werkte niet meer en na herinstallie nog een foutmelding. En nog wat kleine dingen met stabiliteit. XP is duidelijk uit zijn jasje gegroeid. Opnieuw installeren en alles instellen is nogal tijdrovend en mogelijk zinloos. Waarschijnlijk toch maar ook Win 7 op de desktop zetten,alleen geef ik dat geld voor een licentie eigenlijk liever aan iets anders uit.

(Laat iemand alstjeblieft niet met Ubuntu aan komen zetten. In die desktop zit nieuwere hardware die niet volledig wordt ondersteund en op mijn nieuwe laptop hetzelfde verhaal. Verder nog experimenteren daarmee vind ik definitief tijdverspilling).
11-08-2010, 13:42 door Anoniem
@Anoniem
Kijk of je iemand in je omgeving kent diw op een onderwijs instelling werkt of student is, als hun instituut bij slim.nl of surfspot.nl is aangesloten(grote kans) kan je met grote korting aan windows komen, als meewerker nog meer als student. Je kan dan een upgrade naar Windows 7 Ultimate voor iets van 20 euro kopen ;)
11-08-2010, 13:57 door Rubbertje
Ik draai op mijn pc nu al bijna 10 jaar Windows XP en zowel de pc als XP lopen als een zonnetje, op 1 update na, die mislukt steeds: KB979906
11-08-2010, 14:28 door SirDice
Door Bastos: Ik draai op mijn pc nu al bijna 10 jaar Windows XP en zowel de pc als XP lopen als een zonnetje, op 1 update na, die mislukt steeds: KB979906
Ook als je 'm met de hand installeert?
11-08-2010, 14:51 door Anoniem
Door Bastos: Ik draai op mijn pc nu al bijna 10 jaar Windows XP en zowel de pc als XP lopen als een zonnetje, op 1 update na, die mislukt steeds: KB979906


@Bastos,

Misschien moet je even proberen .NET eerst te deïnstalleren dan daarna opnieuw installeren:

http://support.microsoft.com/kb/923100/

Waarschijnlijk zit er ergens een bitje scheef.

Succes.
11-08-2010, 14:54 door Anoniem
IE8 werkt erg goed! Nooit problemen ermee gehad. Meestal ligt het probleem bij de gebruiker en het aantal teveel (illegale) geinstalleerde software op de pc dat IE8 laat crashen of vast laat lopen. Sommige softwares werken gewoon niet samen.
Gewoon een frisse install doen. Helpt meestal wel. Alle browsers van IE hebben bij ons altijd goed gewerkt. Tot nu toe!

Chung Hui & Jorrit C
Sectrust.ams.osd/Crew
InfraGard
11-08-2010, 17:21 door Anoniem
Ik kreeg gister voor mijn laptop met windows7 x64 home premium nl,maar 12 updates binnen.
Dus kennelijk waren er 2 niet nodig.
11-08-2010, 21:19 door Anoniem
Windows 7 is gratis te krijgen hoor, moet je maar goed zoeken. Ik heb hem ook "gekocht" en ja updaten werkt ook gewoon prima!
12-08-2010, 09:39 door Anoniem
Door Anoniem: IE8 werkt erg goed! Nooit problemen ermee gehad. Meestal ligt het probleem bij de gebruiker en het aantal teveel (illegale) geinstalleerde software op de pc dat IE8 laat crashen of vast laat lopen. Sommige softwares werken gewoon niet samen.
Gewoon een frisse install doen. Helpt meestal wel. Alle browsers van IE hebben bij ons altijd goed gewerkt. Tot nu toe!

Chung Hui & Jorrit C
Sectrust.ams.osd/Crew
InfraGard


Ik ben anoniem van 12:57

Op die XP-PC met IE8 problemen staat niet te veel en zeker geen illegale software. Ongeveer een half jaar geleden tot de HDD crashte nooit problemen.Nieuwe HD en XP opnieuw geïnstalleerd met exact dezelfde software als op oude HDD (wel de laatste versie's). Wat ik denk is, dat zoals iemand boven zegt, er een of meerdere bitjes scheef zitten. En dat dat vooral veroorzaakt wordt omdat door alle updates waarmee XP uit zijn 'verouderde' jasje is gegroeid.

Scheve bitjes vaker meegemaakt ook op andere computers. Computers (malware-vrij) die na herinstallatie wel weer goed werken. Probeer die scheve bitjes maar te vinden. In de logs vind je ze vaak niet terug.

Ik overweeg IE 8 te deïnstalleren en te herinstalleren. Hopelijk laat dat geen vuil op het systeem achter. Als ik XP opnieuw moet installeren, koop ik liever Windows 7. Een OEM heb je al voor iets meer dan 100,- Vergeleken Windows XP (en al helemaal Vista of Ubuntu) is Windows 7 een feest naar mijn mening.

Groet Juul
12-08-2010, 11:25 door Anoniem
Misschien een geheugenprobleem ? (geheugen bijgeplaatst ?)
Checken met memtest. http://www.memtest86.com/
12-08-2010, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien een geheugenprobleem ? (geheugen bijgeplaatst ?)
Checken met memtest. http://www.memtest86.com/


We gaan wel heel erg security-off topic. Maar alleen IE8 doet mijn XP-desktop helemaal vastlopen.

Tot slot wil ik toch een vraag stellen, omdat hier veel deskundigen vertoeven. Welk PC hulp-forum is goed? Mag ook Engelstalig zijn. Bij Helpmij.nl en Pchelpforum.nl krijg je steeds geen of nauwelijks reacties. Of het zijn waardeloze tips, waar je niets aan hebt.

Tnx! Juul.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.