image

Verzekeraar krijgt miljoenenboete wegens data-lek

dinsdag 24 augustus 2010, 14:17 door Redactie, 4 reacties

Verzekeringsmaatschappij Zurich Insurance heeft in Groot-Brittannië de hoogste boete ooit gehad wegens het verliezen van klantgegevens. De Britse Autoriteit Financiële Markten legde de verzekeraar een boete van 2,8 miljoen euro op wegens het verliezen van de privégegevens van 46.000 klanten. Zurich Insurance had geen "adequate systemen en controls" om het verlies van vertrouwelijke klantgegevens te voorkomen.

De gegevens van verzekerden, waaronder rekening- en creditcardgegevens, raakten in augustus 2008 verloren. Pas een jaar later ontdekte Zurich Insurance het verlies, waarop het klanten inlichtte. "Zurich UK heeft haar klanten ernstig in de steek gelaten. Het had geen toezicht op de outsourcing overeenkomst en geen volledige controle over de door Zurich SA verwerkte gegevens. Om het nog erger te maken, kwam Zurich UK pas een jaar later achter het dataverlies-incident", aldus Margaret Cole, directeur financiële misdrijven bij de Financial Services Authority (FSA).

Doordat de verzekeraar in de beginfase van het onderzoek al een schikking wilde treffen, kreeg het dertig procent korting. Anders had het bijna 4 miljoen euro boete moeten betalen. Eerder werden banken HSBC, Nationwide en Norwich Union al wegens het lekken van gegevens beboet.

Reacties (4)
24-08-2010, 14:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-08-2010, 18:42 door spatieman
geinig.
en hoeveel legt de UK overheid zich zelf een boete op voor het verliezen van USB sticks en laptops ?
25-08-2010, 09:51 door Anoniem
Het gaat dus om het verlies van een tape waarop de gegevens staan.

Ik begrijp dat het op z'n minst erg slordig is, maar wat kan een gemiddelde vinder met een tape? Volgens mij niet veel, ik ken niemand die een tape unit thuis heeft staan en het teruglezen van een tape bij je eigen werkgever (als je al toegang tot de computerzaal hebt) zal niet mijn eerste gedachte zijn.
De gegevens liggen dus wel op straat, maar of er echt iets meegedaan is/ kan worden vraag ik mij af.

Wat denken jullie?
25-08-2010, 11:14 door Anoniem
Door spatieman: geinig.
en hoeveel legt de UK overheid zich zelf een boete op voor het verliezen van USB sticks en laptops ?
... en voor het gebruik van 10 jaar oude, lekke browsers? Je kunt op je vingers natellen dat dat toch een keer mis moet gaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.