Als reparateur weet je bijna nooit - tenzij je eigen pc's - de herkomst van die pc's.
Dat is een goed punt, daar ben k t wel mee eens.
Mijn eerste reactie op jouw comment, was gebaseerd op de informatie uit de eerste regels van dit topic. De eerste alinea geeft mij het idee dat het gaat om een situatie waarin ITAFG als privépersoon wordt gevraagd om te “kraken” (hoewel dit niet geheel duidelijk is door “af en toe”, “klanten” en het
overwegen van een overeenkomst).
Dan speelt het probleem/vraag om wiens eigendom het werkelijk gaat; en of je daarmee wel of niet strafbare handelingen faciliteert of uitvoert. Een professional is door zijn/haar beroep en overeenkomst beschermd (klant gaat door inhuren akkoord met voorwaarden).
Leg me dan eens uit hoe je beroeps-ethisch beslissingen kan nemen ?
In het geval dat je als privépersoon wordt je gevraagd te “helpen”, dan is dat vanwege je (professionele) kennis van IT/beveiliging/etc. Een professional heeft beroepshalve, zou je kunnen zeggen, een zekere code of ethiek. Ook al ben je op dat moment als privépersoon bezig, het is toch iets wat je min of meer toch altijd mee draagt/meeneemt in overwegingen.
(De tweede en derde alinea van ITAFG's topic geven het idee dat de tweede vraag een overweging is van professionele aard).
Door ej__: Er is ook nog zoiets als (beroeps)ethiek
Door Peter V: Ik denk dat je even contact moet leggen met Jurist Arnoud Engelfriet die hier regelmatig over de ICT-wetgeving schrijft. Leg dit geval zo gedetailleerd mogelijk aan hem voor. Ik denk dat je dan wel een gedegen en goed antwoord op je vraag krijgt.