Een Amerikaans beveiligingsbedrijf heeft een lek in HP all-in-one printers ontdekt, waardoor kwaadwillende werknemers documenten op afstand kunnen stelen. Het probleem wordt veroorzaakt door de Webscan feature, die standaard staat ingeschakeld. Deze feature zorgt ervoor dat iedereen op het LAN op afstand met het apparaat verbinding kan maken om vervolgens achtergebleven documenten te scannen en als afbeelding op te slaan. Een browser is de enige vereiste.
"Ooit een vertrouwelijk document op de scanner achtergelaten om vervolgens terug te rennen toen je erachter kwam?", zegt Michael Sutton van Zscaler Labs. Een kwaadwillende werknemer zou volgens Sutton een script kunnen schrijven dat regelmatig scant, in de hoop op achtergebleven documenten. De documenten zijn vervolgens via een voorspelbare URL te downloaden. "Daarom is het ook mogelijk een script te schrijven dat elke seconde documenten opvangt die via de Webscan feature zijn gescand."
Wachtwoord
"Het is erg genoeg dat bedrijven scanners gebruiken die op afstand door kwaadwillend personeel zijn te benaderen, maar wat als dezelfde scanners voor iedereen op het internet toegankelijk zijn?", vraagt Sutton zich af. Scanners zouden bewust zo kunnen worden ingesteld, maar het is volgens hem waarschijnlijker dat het om verkeerd geconfigureerde netwerken gaat.
In veel gevallen zijn de machines niet met een wachtwoord beschermd. "Sterker nog, HP laat je op de startpagina weten of gevoelige functionaliteit met een wachtwoord beschermd is." Om welke modellen het precies gaat maakt Sutton niet duidelijk, maar bijna alle modellen die de laatste jaren zijn verschenen beschikken over de Webscan optie. In deze blogposting staan verschillende scripts en Google opdrachten om open en toegankelijke scanners en printers te zoeken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.