Door Anoniem: Boeiend zeg. Windows wordt door de grootste groep gebruikers gebruikt. Lijkt mij niet zo moeilijk om daar je malware pijlen op te richten. Daar heb je geen onderzoek voor nodig om dit te snappen.
Ik vind het
wel boeiend om niet op basis van vooroordelen en aannames, maar op basis van feiten, de juiste besturingssystemen te kiezen voor het bereiken van een bepaald doel. Risico op compromittering door malware (bijv. omdat virusscanners het tempo, waarin gewijzigde versies van een stuk malware worden uitgebracht, niet kunnen bijhouden) is daarbij 1 van de afwegingen.
Waar ik wel moeite mee heb is dat ik niet weet in hoeverre zo'n onderzoek representatief is. Het tempo waarin varianten van malware verschijnen doet me sterk denken aan een EHBO post waar veel meer gewonden worden binnengebracht dan men kan verwerken. Dat heeft -ongetwijfeld- tot gevolg dat men gaat prioriteren (varianten met ogenschijnlijk de grootste verspreiding gaan voor, de rest heeft pech).
Als G-Data nauwelijks (betalende) klanten heeft die iets anders dan Windows draaien (ik heb geen idee van die verhouding), zullen ze wellicht nauwelijks signatures maken voor malware voor andere besturingssystemen, en dus ook in veel mindere mate detecteren dat malware gemaakt voor andere besturingssystemen op een schijf belandt c.q. het bijbehorende systeem compromitteert. Daarnaast, de aantallen verschillende varianten van een stuk malware hebben vooral te maken met het ontwijken van up-to-date virusscanners. Voor andere besturingssystemen bestaan mogelijk veel minder malware
varianten omdat er op die machines minder vaak antivirus wordt gedraaid en er minder frequent updates voor verschijnen.
Dat percentage van 99,4% zegt dan ook niets over het aantal daadwerkelijk gecompromitteerde systemen waarbij gebruik is gemaakt van een specifiek stuk malware, en dus ook niets over het risco op- en de impact van- een besmetting. Daarmee bedoel ik dat het bijv. voor een Linux kernel privilege escalation exploit wel eens veel langer zou kunnen duren voordat er G-Data anti-virus definities voor verschijnen - als die al ooit gemaakt worden voor die specifieke kwetsbaarheid (n.b. dergelijke exploits bestaan wel degelijk). En zolang er geen AV definities voor bestaan hoeven malwaremakers geen nieuwe variant te maken om die te ontwijken...