Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Ik ben student informatica en heb veel interesse in beveiliging en hacken. Ik wil graag wat meer leren over hoe dat gaat, dus ik heb wat tools gedownload en ik ben ook zelf scriptjes gaan maken. Maar nu zei mijn docent dat het strafbaar is om hacktools te hebben, ook als je ze niet daadwerkelijk gebruikt om ergens in te breken. Klopt dat?
Antwoord: Dat hangt er vanaf wat je met 'hacktools' bedoelt. In Nederland is het verboden om tools voorhanden te hebben (ook privé) die "hoofdzakelijk" geschikt of bestemd zijn om ergens in te breken. Een tool waarmee dat kan maar waarmee nog veel meer kan (zeg netcat of een editor) is niet verboden. Dit staat in in art. 139d lid 2 Strafrecht:
Hij die met het oogmerk dat daarmee [computervredebreuk wordt gepleegd] ... een technisch hulpmiddel dat hoofdzakelijk geschikt gemaakt of ontworpen is tot het plegen van [computervredebreuk] vervaardigt, verkoopt, verwerft, invoert, verspreidt of anderszins ter beschikking stelt of voorhanden heeft [wordt gestraft etcetera]
De bijkomende eis is dat je ze voorhanden moet hebben "met het oogmerk dat daarmee computervredebreuk gepleegd wordt". Is jouw enige doel om te puzzelen hoe de vulnerabilities in elkaar zitten en hoe je jezelf zou kunnen verdedigen tegen zulke aanvallen, dan is daar niet aan voldaan. Wil je op je eigen netwerk testen of je kwetsbaar bent, dan is dat ook geen probleem. Ga je je universiteitsnetwerk ongevraagd aan zo'n test onderwerpen, dan loop je al heel snel tegen de strafwet aan.
In de praktijk denk ik niet dat iemand voor het enkele bezit van inbraaktools zal worden aangepakt. Maar het is een leuk artikel om op terug te vallen als je het bewijs van een computerinbraak niet rond krijgt.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.