Volgens de Iraanse autoriteiten zit het Westen achter de verspreiding van de Stuxnet-worm in het land. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken liet tijdens een persbijeenkomst weten dat de Bushehr kernreactor volgens plan stroom zal leveren. "Niets zal een vertraging van Iraans nucleaire activiteiten veroorzaken", aldus Ramin Mehmanparast. Hij reageerde op berichten in de Westerse media die de opgelopen vertraging aan de Stuxnet-worm toeschreven.
"Het is moeilijk voor Westerse staten om de voortgang van het vreedzame Iraanse nucleaire programma te tolereren. Westerse staten proberen Iran's nucleaire activiteiten te stoppen door zich met psychologische oorlogsvoering bezig te houden, maar Iran zal zich hierdoor niet laten beteugelen", laat Mehmanparast weten. Hij benadrukt dat de vertraging met de nucleaire brandstof niets met Stuxnet te maken had, maar door 'technische redenen' was veroorzaakt.
Siemens
Inmiddels is het nog altijd onduidelijk hoeveel Siemens-klanten getroffen zijn. Het Duitse bedrijf liet eerst nog weten dat de worm in vijftien fabrieken was aangetroffen. Uit het onlangs verschenen rapport van Symantec blijkt dat veel meer Siemens computers getroffen zouden zijn. Een woordvoerder erkent nu dat het bedrijf niet zeker is dat alle klanten een infectie zouden rapporteren als er één aanwezig is.
Volgens sommigen moet de Amerikaanse overheid de dreiging van Stuxnet benadrukken. "Ik denk niet dat de chemische industrie hier aandacht aan besteedt, wat ook de reden is dat ik hier over schrijf", zegt Patrick Coyle. "De overheid heeft deze jongens nog niet bereikt." De Amerikaanse regering ontving de afgelopen dagen veel kritiek omdat het in de informatievoorziening tekort zou schieten.
Wapenwedloop
"De eerste les van Stuxnet is dat het essentieel is om een leider in plaats van een volger in technologische ontwikkeling te zijn", schrijft Caroline Glick van JWR. "De eerste om nieuwe technologieën op het slagveld uit te rollen heeft een gigantisch voordeel over zijn rivalen. Dat voordeel kan genoeg zijn om een oorlog te winnen." Een monopolie op een nieuw wapensysteem is volgens Glick altijd kortstondig. "Het Amerikaanse nucleaire monopolie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog liet het Japan verslaan en de oorlog in een overwinning voor de geallieerden eindigen."
Het is echter goed mogelijk dat straks meer landen en organisaties over Stuxnet-achtige wormen beschikken. In dat licht zou een aanval van Al-Qaeda met Stuxnet op bijvoorbeeld de VS of Israël meer schade doen, dan andersom, besluit Glick.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.