Er moet wetgeving komen die overheids- en opsporingsdiensten in staat stelt om malware op besmette computers op afstand te verwijderen, dat zegt Joe Stewart van Dell SecureWorks in een interview met Security.nl. De afgelopen maanden hebben Microsoft en de FBI verschillende botnets opgerold, maar halen deze acties wel iets uit? "Het begint een impact te hebben", merkt Stewart op. De doelwitten van Microsoft en de FBI worden nauwkeurig gekozen. Het kan dan gaan om het grootste spambotnet of botnets zoals Ghost Click, die clickfraude plegen. Bij de uitschakeling van het Rustock botnet had dit zeker wel een blijvend effect op de hoeveelheid spam, laat Stewart weten.
Gezien de huidige technologie en wetgeving moeten opsporingsdiensten zich op deze manier met het bestrijden van criminaliteit bezighouden. "Dit is één van de manieren waarop ze een verschil kunnen maken." Volgens Stewart zijn er betere wetten nodig om de strijd met cybercriminelen aan te gaan. "De wetten moeten niet alleen het soort criminele activiteit omschrijven, maar ook de acties die opsporingsdiensten mogen toepassen, zoals het monitoren en uitschakelen van botnets."
Kill-commando
Daarbij zouden de diensten ook in staat moeten zijn om een stop of schoonmaak opdracht naar een overgenomen botnet te sturen. Sommige malware kan op deze manier van besmette machines worden verwijderd. "Dat is iets wat ze nu alleen op basis van toemstemming mogen doen. Maar als er een wet is die stelt dat voor het algemeen belang en om een publiek irritatie te verwijderen ze het recht hebben om zo'n opdracht uit te voeren en botnets zo schoon te maken." Het kan dan gaan om een functie binnen de malware zelf, of het versturen van een uitvoerbaar bestand om zo de malware te verwijderen
Stewart erkent dat het ook risicovol kan zijn om malware via ongevraagde acties aan de kant van de eigenaar van het systeem te verwijderen. "Daarom heeft ook nog niemand het gedaan." Als voorbeeld voor de bestrijding van cybercrime moet volgens Stewart gekeken worden naar de manier waarop gemeentes met overlast op privégrond omgaan. De gemeente kan besluiten om bij iemand op zijn terrein in te grijpen als de overlast te groot wordt. "Als er in de wet staat dat je een goede burger moet zijn en dat je niet aan dit soort kwalijke activiteiten kan bijdragen. Op zo'n manier moeten we er als maatschappij naar kijken."
Stewart stelt dat de maatschappij moet bepalen of we bots hun gang op het internet laten gaan of dat we actie ondernemen. "Mensen hebben een verantwoordelijkheid om hun systemen te onderhouden en anders wordt er actie voor ze ondernomen."
Straffen
Onlangs riep het hoofd van de Britse cyberpolitie nog dat cybercriminelen zwaarder moeten worden gestraft, maar volgens Stewart gaat het vooral om de pakkans. "De staat waarin de samenwerking tussen internationale opsporingsdiensten verkeert, schept 'safe havens' in sommige landen."
Het gaat dan om landen waar nauwelijks actie tegen cybercriminelen ondernomen wordt. Pas als alle landen wetgeving hebben en die naleven, zal er iets veranderen, hoewel Stewart dat onwaarschijnlijk acht. "Dat is een oplossing voor de lange termijn, terwijl Microsoft en de FBI naar oplossingen voor de korte termijn kijken en hoe ze nu een impact kunnen hebben."
Internetrijbewijs
Eugene Kaspersky pleit al geruime tijd voor een internetrijbewijs en het afschaffen van online anonimiteit, maar dat vindt Stewart geen oplossing. Cybercriminelen zouden zich dan meer op "reputatie kaping" storten, waarbij aanvallers niet meer hun eigen domeinnamen registreren of hosting regelen, maar die van anderen proberen te kapen.
"Vanuit een technisch standpunt is het lastig om een individuele gebruiker aan een IP-adres te koppelen. Het wordt dan ook eenvoudig voor aanvallers om iemands online identiteit en rijbewijs over te nemen. Dan wordt een onschuldig iemand voor hun praktijken aansprakelijk gehouden."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.