image

Freedom box moet online privacy redden

zondag 10 oktober 2010, 17:36 door Redactie, 9 reacties

Privacyvoorstanders werken aan een apparaat ter grootte van een telefoonoplader dat de digitale vrijheid en online privacy van elke internetgebruiker moet redden. Dat liet Eben Moglen tijdens een door Bits of Freedom georganiseerde bijeenkomst weten. Moglen wordt omschreven als één van de meest invloedrijke personen op het gebied van internetvrijheid en privacy. Zelf noemt hij zich de 'humanist achter de computer'. Net als in de jaren zestig van de vorige eeuw er voor vrijheid gevochten werd, staat er nu weer een gevecht te wachten, dat een nog veel fundamentelere impact kan hebben. "En dit keer kunnen we winnen", aldus Moglen, die tevens een advocatenkantoor voor open-sourcesoftware heeft en rechtenprofessor is.

De ontwikkeling van internet heeft ervoor gezorgd dat bijna iedereen met elkaar verbonden is. In zelfs de armste landen beschikken mensen over telefoons. Moglen gaf als voorbeeld India, waar mensen met onvoldoende voedsel wel een mobieltje hebben. Ook in Afrika en Latijns-Amerika rukt de mobiele telefoon in hoog tempo op. Straks staat iedereen met elkaar in verbinding, zonder tussenpersoon. De gepassioneerde Moglen spreekt van een "universele interconnectie."

Daarbij kan de situatie van de wereld radicaal beter, of slechter worden. Er staat wederom een gevecht voor social gelijkheid te wachten. Een strijd met als uitkomst een bekrachtigd en versterkt middelpunt of 'endpoint.' Het draait volgens Moglen om de vrijheid of controle om dingen te leren. "Hoeveel Einsteins hebben nooit natuurkunde kunnen leren? Iedereen moet toegang tot boeken, informatie en publieke data hebben. Alle data hoort publiek te zijn", zo liet hij weten. Er zijn op dit moment meer mensen, 'brains', dan in het verleden bij elkaar opgeteld.

Machthebbers zouden bewust mensen van het opdoen van kennis willen buitensluiten, omdat kennis de wereld kan veranderen. "En dat is een ongemakkelijke conversatie." Mag iedereen straks, in een geheel verbonden wereld, alles leren? Daarbij spelen verschillende partijen een belangrijke rol, zoals Hollywood, overheid en bedrijfsleven. "Maar wat slecht voor Hollywood is, mag bij zo'n belangrijk onderwerp geen rol spelen."

OV-chipkaart
Moglen maakt zich niet alleen zorgen over het verlies van online privacy en veiligheid. Ook in de 'offline' maatschappij ziet hij deze twee onderwerpen steeds verder in het nauw komen. "Hoe zou je het vinden als een Duitse soldaat op elk station, in elke tram om je papieren vraagt. Zou je dat vervelend vinden?" was een vraag die de Amerikaan verschillende Nederlandse studenten voorlegde. De meesten zouden hier een probleem mee hebben. "Precies hetzelfde gebeurt nu [met de OV-chipkaart], alleen is het een computerstem die het vraagt, en mensen doen het." In het verleden was het nog mogelijk om dingen te doen zonder dat je iedereen vertelde waar je mee bezig was. Inmiddels accepteren sommige winkels geen cashgeld meer en wordt het reisgedrag met het openbaar vervoer zeven jaar lang bewaard.

Al die informatie verdwijnt in databases, waar het alleen toegankelijk is voor mensen met macht en geld, merkte Moglen op. "Macht neemt wat het wil, geld koopt wat het wil." Of het nu gaat om aankopen in de supermarkt, verbinding met het mobiele netwerk of het laten zien van het paspoort om in internetcafés te internetten, alles wordt opgeslagen. "Bij elkaar opgeteld geeft dat een goed beeld van wie je bent." Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een ingeschakelde mobiele telefoon al voldoende is om te bepalen waar mensen zich bevinden.

Ondanks de lessen uit het verleden, botst de visie van Moglen bij veel mensen op onbegrip. "Ik doe niets verkeerd, het kan mij niets schelen, ik ben niet belangrijk genoeg", zijn opmerkingen die hij regelmatig hoort." Het gaat hier volgens de privacy-activist om een 'mismatch' tussen werkelijkheid en perceptie. "Het is een triomf voor de machthebbers, die de macht onzichtbaar hebben gemaakt. Mensen zien het niet, reageren er niet op. Het roept geen zorgen op en wordt niet besproken." Daarbij haalde Moglen de uitspraak aan dat in een perfecte staat, de leider onzichtbaar is.

Freedom box
Inmiddels zijn er allerlei zaken gaande die Moglen zorgen baren. Zo probeert Hollywood het net steeds verder in te binden en heeft Apple met de AppStore weer het oude gesloten computermodel uit de doos gehaald, waarbij het volledige controle over het endpoint heeft. Eerder deze week liet Microsoft weten dat het besmette systemen in quarantaine wil plaatsen. "Worden er straks dan alleen systemen goedgekeurd door een geheime overheid van malware-makers of een monopolist?"

Een andere trend is de nieuwe crypto-war. De machthebbers willen anonimiteit op het internet verbieden en onze crypto kraken, liet Moglen weten. "De oorlog tegen de anonimiteit gaat goed voor de inlichtingendiensten." De Amerikaan is bezig met een mogelijk antwoord, namelijk de Freedom box. Dit apparaat wordt kleiner en goedkoper dan een mobiele telefoon, en moet gegevensverkeer versleutelen, kan als proxy service dienen, garandeert netwerkneutraliteit, biedt federate services en nog veel meer. "Als we mensen goedkope hardware, met anonieme software diensten bieden, kunnen we ver komen."

De Freedom box draait op al ontwikkelde software en hardware die al bestaat. Hardware die snel, zuinig en goedkoop is. Inmiddels zouden verschillende Debian-ontwikkelaars al met de ontwikkeling bezig zijn, hoewel dit geld vereist, merkte Moglen op. De hardware wordt naar alle waarschijnlijkheid een 2.0 Ghz ARMv5 CPU met 512 MB Nand Flashgeheugen, geïntegreerde WiFi en Bluetooth, een vervangbare, interne eSata harde schijf, Gigabit ethernet en USB 2.0.

Geert Wilders
De Amerikaan haalde als voorbeeld ook het steeds populairder wordende e-Book aan. "Wat als elk boek informatie over de lezer had opgeslagen? In een vrije samenleving zouden de boeken en de lezers niet bestaan." De gevolgen hiervan gaan volgens Moglen ver, toch staat het bij niemand op de agenda.

De vraag blijft uiteindelijk wie er toegang tot alle databases heeft. "Wil je dat Wilders toegang tot alle databases heeft? Misschien heeft hij een punt, maar wil je dat de overheid elke Nederlandse inwoner binnen zes seconden kan vinden? Wiens maatschappij bouwen we? Wie erft wat wij toestaan? Je voelt je nu misschien op je gemak, maar wat als het straks anders gaat?" Moglen besloot de bijeenkomst dat veel overheden juist heel gesloten zijn en vinden dat bijvoorbeeld hun crypto niet gekraakt mag worden. "Juist voor de mensen die een uitzondering willen, kun je geen uitzondering maken."

Reacties (9)
11-10-2010, 08:10 door Anoniem
Mooie bangmakerij om toch vooral die Freedom box te verkopen.
Vertel dan ook gelijk over andere (gratis) mogelijkheden.
11-10-2010, 09:51 door Anoniem
@Anoniem
misschien toch maar eens bekijken wie Bits of Freedom is. Zij zijn degenen die achter deze box staan, geen commerciële partij...
11-10-2010, 12:30 door Dev_Null
Volgens mij zijn we gebaat bij het loslaten van het huidige internet (infrastructuur, hardware, software).
Zolang we hier nog aan vast houden, maken we ons - default - afhankelijk van de grillen van hun eigenaren.

Hoog tijd dat we zelf een nieuw soort inter-connected-netwerk gaan opzetten. Vanuit de mensen voor alle mensen ter wereld.
Powered by the people (en niet bij corporate profits and government regulations).

Waar wachten we nog op?
11-10-2010, 15:16 door Anoniem
Door Dev_Null: Volgens mij zijn we gebaat bij het loslaten van het huidige internet (infrastructuur, hardware, software).
Zolang we hier nog aan vast houden, maken we ons - default - afhankelijk van de grillen van hun eigenaren.

Hoog tijd dat we zelf een nieuw soort inter-connected-netwerk gaan opzetten. Vanuit de mensen voor alle mensen ter wereld.
Powered by the people (en niet bij corporate profits and government regulations).

Waar wachten we nog op?

Hoe begin je daaraan? o_O
11-10-2010, 16:09 door Dev_Null
bijv.. Genoeg technisch begaafde gelijk gestemden vinden en hoppa gaan met die banaan.

Zitten wachten totdat de huidige regerende clubjes hun huiswerk gaan doen, is jezelf weer afhankelijk maken van hen.
Vrijheid creeer jezelf, dat krijgt je niet doordat je erop gaat zitten wachten tot een ander het je aanrijkt :-)
11-10-2010, 16:51 door NumesSanguis
Op technisch gebied hoef je niet bang te zijn dat je genoeg mensen vind, maar de koste dat is het probleem.
Draadloos internet is niet snel genoeg en kilometers kabels aanleggen is niet het goedkoopste.
Al ben ik wel voor, want de vrijheid van internet gaat toch echt de verkeerde kant op.
12-10-2010, 09:43 door Anoniem
Het is me niet helemaal duidelijk waarom ik zo'n freedom box zou willen hebben? De meeste mensen hebben toch gewoon een HD thuis waar ze dingen op zetten? Dat is een stuk veiliger want zit niet aan een netwerk. Volgens mij heeft de gemiddelde consument helemaal geen externe opslag in de cloud, en de bovengemiddelde computergebruiker is vast wel slim genoeg om zn bestanden te encrypten voordat hij ze naar google stuurt.

Piet
12-10-2010, 15:04 door Anoniem
Het gaat er niet alleen om over wat mijn privé gegevens zijn. Het gaat erom wie dit allemaal te weten krijgt. En de mensen die toegang hebben op deze informatie, wat doen ze hiermee en waarom willen ze dit? De smoes die word gebruikt is "voor uw veiligheid" Iedereen kan als hij/zij een beetje moeite doet anoniem surfen. Al word er nu nog niks kwaads gedaan met al deze gegevens je weet nooit wat er te wachten staat.. Maar toch blijft het van ieder persoon zelf de keuze om apparatuur te gebruiken, want vroeger lukte het tenslotte toch ook zonder? Stel je gaat bij een voetbal club dan bezit de voetbal club ook jou persoonlijke gegevens daar stemt u zelf mee in, dat doet u nu ook door het gebruiken van het internet.
13-10-2010, 16:57 door Anoniem
Bij de voetbalclub is het je duidelijk welke gegevens en waarom men deze gegevens heeft.
De gegevens die men achterlaat op internet is voor de "normale computergebruiker" volslagen
onbekend terrein. Meestal weet men niet eens dat er allerlei tracking op hun
surfgedrag plaatsvind.
Dus anoniem surfen is voor deze groep ook een onbekende term.
Je kan het ze ook niet kwalijk nemen, het is nu niet iets wat regelmatig op tv komt.
Er zal eerst iets flink moeten misgaan voordat men zich dingen begint af te vragen.

En ook deze freedombox zal niks bijdragen aan het surfgedrag/besef bij deze groep.

Degene die er wel kennis van hebben zullen idd al de nodige stappen hebben
uitgevoerd om anoniem te kunnen surfen.
Het is een geinig hebbedingetje, maar het zal niet al te duur moeten zijn anders
zal het niet veel gekocht worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.