Op de Apple iPhone is geen enkele malware te vinden, wat aan de App Store te danken is. Dat model zou Facebook ook moeten toepassen, stelt Graham Cluley van het Britse anti-virusbedrijf Sophos. De iPhone is volgens de Brit een aantrekkelijk doelwit voor aanvallers. Door het controleren van de code van alle apps, weet Apple de meeste rotte appels buiten de deur te houden. "Niet iedereen is dol op de gesloten aanpak van Apple, dat zonder twijfel de aanleiding voor de jailbreaking industrie was, maar je kunt niet ontkennen dat het de iPhone redelijk veilig houdt."
Dit in tegenstelling tot Facebook, waar dagelijks kwaadaardige applicaties verschijnen. De grootste sociale netwerksite verifieert applicatieontwikkelaars aan de hand van een mobiel telefoonnummer en een creditcard. Maar die zijn volgens Graham Cluley eenvoudig voor cybercriminelen te verkrijgen. "Er is eigenlijk geen hindernis voor het schrijven van kwaadaardige apps die naar scams leiden, persoonlijke informatie stelen, de browser naar kwaadaardige sites doorsturen of spam vanaf het account versturen."
Facebook had twee jaar geleden een speciaal verificatieprogramma, waarbij ontwikkelaars zo'n 300 euro moesten betalen om hun applicatie te laten controleren, waarna ze een speciale 'badge' kregen. Een jaar later stopte Facebook met het programma. "Misschien is het tijd dat Facebook een verplicht verificatiesysteem voor applicaties instelt? Tenslotte werkt het ook voor de iPhone", besluit Cluley.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.