Windows XP-systemen bevatten veel meer malware dan systemen met Windows 7, aldus cijfers van Microsoft. "De features en updates die binnen de verschillende versies van Windows beschikbaar zijn, alsmede de verschillen in de manier waarop mensen en organisaties elke versie gebruiken, hebben invloed op het aantal infecties voor de verschillende versies en service packs", zo staat in het Security Intelligence Report (SIR) te lezen.
De gegevens zijn volgens Microsoft genormaliseerd. Voor elke versie is het aantal infecties apart berekend. De infectieratio per besturingssysteem wordt zo niet beïnvloed door het aantal computers waarop het OS draait. De softwaregigant merkt op dat het aantal infecties voor Windows XP RTM en SP1 lager zijn dan Windows XP met SP2 en SP3. "Malicious Software Removal Tool installaties op de oudere versies, die Microsoft niet langer ondersteunt, zijn de afgelopen kwartalen sterk afgenomen nu computers uit dienst zijn genomen of geüpgraded."
Publiek
Verder blijkt dat 64-bit versies van Windows 7 minder malware bevatten dan de 32-bit versie. Dat geldt niet voor Windows Server versies. "Eén reden is dat 64-bit versies van Windows een technischer publiek aanspreken dan de 32-bit tegenhangers, ondanks de toenemende verkoop van 64-bit Windows versies onder doorsnee gebruikers."
? ?
Bij het kiezen van 32-bit of 64-bit voor Windows Server, spelen vaak andere reden een rol, waardoor er meer 64-bit infecties op dit platform plaatsvinden. "Het groter aantal infecties voor de 64-bit versie van Windows Server 2003 SP2 en Windows Server 2008 SP2 kan worden verklaard door de toenemende populariteit van 64-bit web en database servers voor webapplicaties." Deze servers profiteren volgens Microsoft van de 64-bit mogelijkheden, maar hangen vaak direct aan het internet, waardoor ze meer risico lopen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.