image

Roemenen skimden pinautomaten via bluetooth

woensdag 20 oktober 2010, 10:05 door Redactie, 7 reacties

Een Oost-Europese bende die bijna 1,9 miljoen euro via skimming wist te roven, gebruikte mobiele telefoons met bluetooth om gegevens en pincodes van bankpassen te stelen. Gisteren eiste het Openbaar Ministerie 5 jaar cel tegen de 38-jarige hoofdverdachte. Drie andere skimmers, twee mannen van 31 en 27 en een vrouw van 28 jaar, hoorden dinsdag 4 en 3,5 jaar cel tegen zich eisen. Een vijfde verdachte stond maandag op zitting. De officier van justitie eiste tegen deze 34-jarige man 2,5 jaar cel. De zaak tegen de zesde, 25-jarige verdachte is voor onbepaalde tijd aangehouden. De zes verdachten komen uit Roemenië en Moldavië.

De verdachten zouden tussen juni 2009 en januari 2010 betrokken zijn geweest bij diverse skimacties. In totaal werd bijna 1,9 miljoen euro buitgemaakt. De criminelen verkenden eerst de winkels, waarna ’s nachts de pinterminal werd gemanipuleerd. Daardoor konden de gegevens van bankpassen, inclusief pincode, worden gekopieerd. Er werd gebruikgemaakt van telefoons met bluetooth, waardoor de gegevens op enige afstand van de terminal, waarin een bluetoothapparaat was geplaatst, konden worden uitgelezen. De gegevens werden vervolgens op blanco magneetstrippassen gezet, waarmee in het buitenland werd gepind. Bij doorzoekingen ontdekte justitie grote hoeveelheden skimapparatuur.

Er is geskimd in Amsterdam, Rotterdam, Leiderdorp, Badhoevedorp en Rhoon (poging). Het pinnen vond plaats in onder meer Mexico, Duitsland, Marokko, Filippijnen en het Verenigd Koninkrijk. In Rotterdam werd ruim 576.000 euro buitgemaakt. Daartoe werd 1514 keer frauduleus geld opgenomen in het buitenland. De officier van justitie acht bewezen dat de vijf verdachten zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

Albert Heijn
Het skimmen in Amsterdam (ruim 11.000 euro), Leiderdorp (ruim 6500 euro) en de poging in Rhoon zijn volgens de officier alle toe te schrijven aan de hoofdverdachte. Hoewel het vermoeden bestaat dat ook de andere verdachten hierbij betrokken zijn geweest ontbreekt daarvoor doorslaggevend bewijs. De hoofdverdachte was volgens het OM samen met drie medeverdachten ook betrokken bij het skimmen bij Albert Heijn in Badhoevedorp. Hier werd het meeste geld buitgemaakt: bijna 1,2 miljoen euro, verdeeld over 3754 frauduleuze geldopnames. De officier van justitie sprak van ´hamsterweken´ voor de verdachten.

Alle verdachten wordt het voorhanden hebben van skimapparatuur verweten. De hoofdverdachte is ook vervolgd voor witwassen. Alle aangehouden verdachten worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

USB-stick
De hoofdverdachte zou een coördinerende en organiserende rol binnen de organisatie hebben gehad. Hij hield onder meer toezicht op lopende skimacties en verzorgde auto’s en vliegtickets. Ook was hij ’s nachts aanwezig bij het plaatsen van skimapparatuur. De rol van de anderen varieerde van voorverkenner en techneut tot geldkoerier (na het pinnen in het buitenland werd het geld naar een ander land vervoerd).

Het onderzoek kwam aan het rollen toen de 25-jarige verdachte op 6 december vorig jaar op Schiphol werd aangehouden met een groot contant geldbedrag. In zijn bagage werd een USB-stick aangetroffen met daarop bankrekeningnummers en pincodes, afkomstig van skimmen bij een winkel in Amsterdam. Met deze gestolen bankgegevens bleek voor ruim 11.000 euro te zijn gepind in Mexico.

Reacties (7)
20-10-2010, 12:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-10-2010, 13:28 door Anoniem
En hoe moet je die chipknip (want de Chipper bestaat niet meer) dan opladen ? En hoe moet je dan aan dat contante geld komen ? Bovendien wordt het risico van overvallen voor de winkelier dan groter om dat hij met meer contant geld in de kassa zit .Het systeem met magneetstrips moet gewoon zo snel mogelijk vervangen worden.
20-10-2010, 18:00 door P5ycH0
Er is al een nieuwe bankpas met een chip. Maar die is ook al gekraakt, en omdat de bank zegt dat ie onkraakbaar is, vergoed zij de schade niet. (In de UK).
21-10-2010, 10:52 door Anoniem
Waarom betaal je niet met contant geld? Dit is veilig tegen skimmen en meteen een stuk anoniemer. Zowel pinnen als chippen laat een spoor achter voor de winkelier en de bank. Eigenlijk is het net zoiets als de ov-chipkaart.
22-10-2010, 11:46 door Anoniem
En waar haal je dat contante geld?


uit een geldautomaat
23-10-2010, 21:54 door Anoniem
AHAHAHAH, ja precies, het is niet steeds sinterklaas ofde kerstman die naast de pinautomaat staat :)
25-10-2010, 19:40 door GNOE Inc.
Door Anoniem: En waar haal je dat contante geld?

Die krijg ik eens per week van mijn baas in een klein bruin envelopje. Of is dat ouderwets.... ;o)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.