Door callie: Eigenlijk snap ik niet dat er nog steeds mensen zijn die denken dat privacy bestaat. Privacy heeft nooit bestaan. Al in de middeleeuwen wist men precies wat de mensen die binnen het domein van het kasteel woonden, uitvoerden en hoe rijk ze waren, hoeveel kinderen er rondliepen en enz Denk aan Napoleon die begon met het bijhouden van (achter) namen van de mensen waardoor we nu allemaal van die mooie achternamen hebben..
Dan heb ik het niet eens over WO2 waar privacy helemaal niet meer bestond (denk aan de "Ausweis" (persoonsbewijs) waar nota bene een Nederlander achter zat. en zeker de jaren na de oorlog was privacy niets meer dan een wassen neus. Het enige verschil met nu en vroeger is dat men denkt dat het vroeger allemaal beter was.
Voorbeeld denk aan airmiles, je bonuskaart van de Albert Hein het bonnenboekje van de Douwe Egberts. Forums waar we allemaal onze mening verkondigen, Het abonnement van de bibliotheek dat via de database een mooi overzicht geeft wat je leest. Wie doet er niet al eens mee aan een prijsvraag of een loterij waar je je gegevens moet afgeven..Iedereen denkt allemaal ach wat kun je er nou mee.. maar geef het aan een gemiddelde marketeer en die kan net nog niet zeggen hoe vaak je je wast maar het zal niet veel schelen.
Het gaat er niet om dat er een enge overheid is die je gegevens heeft, het gaat er om dat iedereen in deze wereld aan je gegevens kan komen en dat is veel enger dan een overheid.
Privacy bestaat niet er is echter 1 ding wat binnen je eigen bereik ligt en dat is te voorkomen dat ze je pin weten de rest ligt allemaal op straat.. ( en zelfs die pin trek ik in twijfel ;) )
Ik denk dat je een aantal dingen doorelkaar haalt. Hoewel er geen
algemene wet bestaat op privacy worden aspecten hiervan weldegelijk geregeld in verschillende wetten. De belangrijkste en tevens bekenste is natuurlijk de Wet Bescherming Persoonsgegevens.
Er zijn dus wetten die privacy regelen op diverse terreinen en hierdoor kun je dus spreken over
het recht op privacy. Dat we er niet altijd gebruik van maken, door al dan niet bewust aspecten van ons privé leven prijs te geven, wil dus niet zeggen dat we er geen recht op hebben of dat het niet zou bestaan. Eenmaal vrijgegeven betekent ook niet dat er daarna mee gedaan kan worden wat men er ook maar mee zou willen, tenzij ook hier een
bewuste keus voor is gemaakt.
Dat laatste is dan ook
de issue in het privacy vraagstuk en niet of je iets te verbergen hebt:
privacy gaat over de
keuzevrijheid om zelf te bepalen
wat je aan
wie ontsluit en
wanneer.