Er dreigt een tekort aan security professionals, waardoor de bestrijding van cybercrime in het geding komt. Daarvoor waarschuwde het eerste Nationale Trend Rapport Cybercrime en Digitale Veiligheid dat tijdens het Govcert Symposium in Rotterdam werd gepresenteerd. Zowel nationaal als internationaal neemt het aantal plannen, regelgeving en maatregelen op het gebied van cybersecurity toe. Elk nieuw initiatief leidt echter tot een nieuwe behoefte aan mensen en middelen.
"Op korte termijn dreigt daarom een tekort aan gekwalificeerde cyberprofessionals. Denk aan ethisch hackers en technische beveiligingsspecialisten", aldus het rapport. Zowel in de publieke als private sector is het werven van gekwalificeerd personeel lastig, maar het beloningsverschil tussen publiek en privaat werken is hierbij in het nadeel van de overheid. "Terwijl juist bij de overheid de vraag naar gekwalificeerd personeel toeneemt." Volgens Govcert is het personeelstekort niet zonder gevolgen. "Dit tekort aan gekwalificeerd personeel betekent dat er werk blijft liggen."
Om het probleem aan te pakken wil de overheid cybersecurity een erkend onderdeel laten worden. Daarnaast wil het opleidingen beter laten aansluiten op de praktijk.
Burgers
Naast professionals is er ook het nodige werk voor consumenten te doen. De burger onderschat namelijk de risico's van cybercrime. Hoewel de groei van het aantal beveiligingslekken stabiliseerde, gaat het nog steeds om een groot aantal. Ook lekken in webapplicaties vormen een bedreiging. Ondanks de risico's denken de meeste eindgebruikers dat ze voldoende beveiligd zijn. Tachtig procent zegt dat hun computer eilig is en zestig procent zegt goed op de hoogte van de gevaren op internet te zijn. Dat spanningsveld blijft volgens Govcert een probleem vormen om systemen te beveiligen.
Hieronder het overzicht van de tien trends die de overheidsinstantie in kaart bracht:
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.